ZAŠTITNIK GRAĐANA: Trećina mladih nikada nije putovala van zemlje

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Trećina mladih nikada nije putovala van zemlje

Uprkos činjenici da se Srbija nalazi na vrhu liste po starosti nacije u Evropi, briga koju država i društvo pokazuju prema mladim generacijama i dalje ne ohrabruje.

Povodom 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih, zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da tek nešto više od 1,2 miliona stanovnika naše zemlje čine mladi uzrasta od 15 do 30 godina, a svake godine taj broj je, zbog odlaska i iseljavanja, manji za 20.000.

- Više od polovine mladih živi u porodičnom stanu i isto toliko njih nema svoje prihode, dok trećina nikada nije putovala van Srbije – naglasio je Pašalić.

U posebno teškom položaju su osobe sa invaliditetom, kojima mere podrške nisu dostupne u dovoljnoj meri, dok je mogućnost da se zaposle gotovo nepostojeća. Mladi sa smetnjama u razvoju i psihičkim oboljenjima često su diskriminisani. Strah od toga da će biti odbačeni i stigmatizovani jedan je od glavnih razloga zbog kojeg se većina ustručava da zatraži pomoć nadležnih institucija, navedeno je u saopštenju.

Mladi se retko obraćaju i instituciji Zaštitnika građana, a iz njihovih pritužbi može se zaključiti da su najčešći problemi sa kojima se suočavaju i dalje visoka stopa nezaposlenosti, siromaštvo, nedovoljno razvijene usluge prevencije bolesti zavisnosti i rizičnog ponašanja, usluge pomoći i podrške u posebno osetljivim situacijama, prevencija i zaštita mentalnog i reproduktivnog zdravlja.

Pašalić je pozvao nadležne organe, ministarstva i ustanove da se sa posebnom pažnjom posvete problemima mladih i da ih, boljim uslovima obrazovanja i zapošljavanja, podstaknu da upravo u Srbiji grade svoju budućnost, budućnost svojih porodica i čitavog društva.

Generalna skupština UN prihvatila je 1999. godine preporuku Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu da se 12. avgust proglasi za Međunarodni dan mladih. Ovaj dan je zamišljen kao prilika da se skrene pažnja međunarodne zajednice na potencijale mladih kao partnera u današnjem globalnom društvu. Međunarodni dan mladih svake godine ima drugu tematiku, a 2018. godine to je "Bezbedni prostori za mlade" (Safe spaces for youth).

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad jkp lisje raspored sahrana novi sad Futog novorođenčad Isključenje struje elektrovojvodina mup novi sad isključenje vode isključenja struje JKP Gradsko zelenilo novosađani NURDOR dnevni horoskop bebe horoskop sahrane novi sad novosadsko porodilište sremski karlovci Vreme u Novom Sadu bez vode horoskopski znaci JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana i ispraćaja gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević crna hronika Republički hidrometeorološki zavod betanija servisne informacije klinika za ginekologiju i akušerstvo