Zaštitnik građana zatražio preispitivanje tarifa koje primenjuju javni izvršitelji

Zaštitnik građana zatražio preispitivanje tarifa koje primenjuju javni izvršitelji

Od početka rada izvršitelja, od 2012. godine, najveći broj pritužbi koje je Zaštitnik građana primio na njihov rad odnosio se na iznos tarife o nagradama i naknadama za rad izvršitelja, kao i dostavu pismena u postupku, navedeno je u saopštenju iz ovog Kabineta. 

Donošenjem Javnoizvršiteljske tarife inicijalno propisane naknade za rad javnih izvršitelja su smanjene, međutim, zbog načina na koji su određene vrste naknada njihovi iznosi su i dalje previsoki, čime se pretvaraju u svojevrsan vid kazne i posebno ugrožavaju građane lošeg materijalnog statusa, ocenio je Zaštitnik građana.

Nužno je stoga preispitati Javnoizvršiteljsku tarifu, vodeći računa o opštim ekonomsko-socijalnim uslovima života, kako ne bi egzistencijalno ugrožavala građane, navedeno je, između ostalog, u Mišljenju Zaštitnika građana upućenog Komori izvršitelja i Ministarstvu pravde, prenosi "Danas".

Zaštitnik građana Zoran Pašalić naglašava da je potrebno uspostaviti efikasan mehanizam dostavljanja u postupku izvršenja koji će osigurati efikasnost u postupanju i sprovođenja izvršenja s jedne strane, a takođe i punu pravnu sigurnost za izvršnog dužnika s druge strane.

U cilju zaštite profesije i javnog interesa, Pašalić ističe da je neophodno ojačati mehanizme kontrole rada i odgovornosti javnih izvršitelja radi obezbeđivanja zakonitosti i pravilnosti njihovog rada, te dosledno i u potpunosti primenjivati propise kojima je regulisan nadzor nad njihovom radom, objavljeno je na internet stranici Zaštitnika građana.

Združena akcija "Krov nad glavom" Novi Sad, uputila je danas pismeni zahtev javnom izvršitelju Kosti Aleksiću da se odrekne celine ili najvećeg dela svote od 70.399,73 dinara kolika su preostala potraživanja njegove kancelarije kako bi tročlana porodica Kukor sačuvala 18 kvadratnih metara stana na Podbari u kom živi. Kako se navodi u saopštenju ove organizacije, do sada je Ivan Kukor na osnovu duga, a uz pomoć komšija isplatio 146.000 dinara, 22. jula ove godine. Detaljnije o slučaju porodice Kukor, možete pročitati OVDE.  

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan