Zašto je zapošljavanje mladih preko zadruge popularno kod poslodavaca?

Zašto je zapošljavanje mladih preko zadruge popularno kod poslodavaca?

Sve je više mladih koji džeparac ili osnovnu egzistenciju sebi obezbeđuju radom u omladinskim i studentskim zadrugama, javlja RTS. Mnogi od njih su u dilemi mogu li na taj način da ostvare pravo na radni staž. Koliko je godina potrebno da bi mogli doći do radnog staža i zbog čega poslodavci radije zapošljavaju mlade preko zadruga?

Ana Vuković dok studira traži posao. Preko zadruge je dobijala uglavnom kratkotrajne poslove a može li joj takav posao obezbediti radni staž?

- Ne znam da li može, da li postoji mogućnost, ja nisam imala iskustvo - kaže za RTS Ana Vuković.

Jovana Skrinjak je završila Poljoprivredni fakultet i dok traži posao u struci, povremeno radi preko zadruge, ali ne očekuje radni staž.

- To je individualno od poslodavca do poslodavca i sve zavisi da li je vama važno koliko zarađujete ili vam je nešto drugo bitno. Tako da je to stvar ugovora i dogovora na koji samostalno pristanete -  smatra inženjer poljoprivrede Jovana Skrinjak.

Već sa 15 godina uz saglasnost roditelja ili staratelja možete se zaposliti, kažu u Ministarstvu rada. Ali rad preko omladinske i studentske zadruge nije uređen Zakonom o radu.

- Opšta pravila omladinskog i studentskog zadrugarstva koja uređuju odnos između zadruge i člana omladinske zadruge nisu u nadležnosti ovog ministarstva već Ministarstva privrede - objašnjava Ivana Nikolić iz Ministarstva rada.

U članu 11. Zakona o PIO, između ostalog, stoji da staž osiguranja mogu imati zaposleni preko omladinskih i studentskih zadruga ali pod uslovom da nisu na školovanju. Zbog najnižih poreskih troškova, poslodavci najradije zapošljavaju učenike i studente, odnosno mlađe od 26 godina. Na primeru zarade od 10.000 dinara, za učenike i studente ukupni porezi iznose oko 3.000 dinara, a za maloletnike koji su napustili školovanje, poreski troškovi su viši od 8.000.

- Stope poreza i doprinosa, odnosno svi troškovi angažovanja preko zadruge su negde oko 30 odsto, na neto, dok za angažovanje osoba koje su nezaposlene to je oko 80 odsto na neto -  kaže za RTS direktor Omladinske zadruge Nikola Mijailović.

Iz navedenih podataka može se zaključiti da je zapošljavanje učenika i studenata mlađih od 26 godina, najjeftinije legalno zapošljavanje u zemlji.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jelena

  pre 1218 dana i 10 sati

  Kada bi se pozabavili time da studentima teče radni staž u toku školovanja, bez obzira da li je samostalno zapošljavanje u pitanju ili preko zadruga, život bi bio bolji i lakši. 7 godina radim (počela u 15.oj) i preko zadruge i samostalno, a ni dan radnog staža nemam jer sam na školovanju. Nije dovoljno što država ne može da mi obezbedi osnovnu egzistenciju kroz mamu i tatu, i što onda i ja radim, nego što mojih 7 godina radnih sposobnosti će biti bačeno u vodu u trenutku kada treba da se nagradi.

  Oceni komentar:
  0
  2