Zašto kovinska biblioteka i mediji u Srbiji cenzurišu njuznetovce? (FOTO)

Zašto kovinska biblioteka i mediji u Srbiji cenzurišu njuznetovce? (FOTO)

Ekipa satiričnog veb sajta Njuz.net u petak uveče održala je tribinu o medijima pod nazivom "Sadašnjost Srbije".

Prostorije Nezavisnog društva novinara Vojvodine u Spensu bile su ispunjene do poslednjeg mesta, a publika je brisala suze od smeha tokom predavanja. Popularni njuzovci istakli su da su se na ovu kampanju po Srbiji odlučili, jer ih u poslednjih nekoliko godina sve manje medija zove na gostovanje. Dodali su i to da im ne zameraju pošto znaju da nema mesta na televizijama od jednog te istog čoveka. Situaciju u zemlji su ilustrovali i činjenicom da im je tokom gostovanja po gradovima sve teže naći prostorije za održavanje tribine, ali da su se zbog velikog broja Novosađana osećali kao Vučić pre nekoliko godina pred Štark arenom.

Satiričari Viktor Marković, Marko Dražić, Nenad Milosavljević, Miroslav Vujović i Darko Crnogorac pojačani od strane Daška Milinovića i Mladena Urdarevića, poručili su građanima da postoje načini na koje se oni svi mogu i dalje čuti i da je najvažnije da ne klonu duhom u sadašnjoj društveno-političkoj situaciji. Marković je ispričao kako je pozvan na gostovanje na RTS prvog januara kako bi komentarisao godinu koja je bila iza nas.

Pošto me nisu dugo zvali bilo mi je drago što su se malo ohrabrili i probili led. Međutim, novinarka mi je rekla da nećemo pričati o politici. Pošto je nama na sajtu devedeset odsto materijala vezano za politiku, pitao sam šta ćemo onda komentarisati. Rečeno mi je da se desilo dosta zanimljivih stvari u svetu pa je navela primer da su se rodile pande blizanci negde u inostranstvu. Ja sam joj se zahvalio, nije da nisam stručnjak za pande, ali ne bih ujutru da ustajem zbog toga – rekao je Viktor Marković.

Dražić je predočio da su 2010. godine gostovali na Pinku, ali da ih je bilo sramota zbog bezvezne muzike i humora koju ta televizija promoviše, jer se nije poklapala sa njihovim ukusom. Rekao je da bi danas dali sve za takvu ružičastu televiziju. Njuzovci su se kod njih spominjali pre dvanaest meseci, ali kritično, zbog jednog Markovićevog komentara na društvenim mrežama. Taj primer po mišljenju Dražića pokazuje promenu u medijima koji ih skoro uopšte ne zovu da gostuju. 


Nenad Milosavljević je podsetio prisutne da su zajedno sa Zoranom Kesićem
 jedne godine gostovali i na Studiju B. Sedeli su zajedno sa momkom koji je pričao o muzici, ali se ujedno bavio i borilačkim veštinama i humanitarnim radom, pa je u pozadini išao snimak njegove borbe u ringu. Emisiju su vodili Gajšek i buduća glavna urednica Vučićević, a Kesić je usred cele te scene pitao da li je Labus još živ. Milosavljević kaže da je to bilo poslednje njihovo gostovanje na toj beogradskoj televiziji, na šta je publika odreagovala osmehom. 

Njuzovci su kazali da iako je promenjena vlasnička struktura i uređivačka koncepcija TV O2, da ne postoji pritisak na njih u vezi sa emisijom "24  minuta sa Zoranom Kesićem". Tvrde da gledaju na sebe kao na malo galsko selo kome je prepušteno da radi ono šta želi. Milosavljević je dodao i da opada grafit gledanosti televizije čim se završi emisija sa Kesićem.

Popularni dvojac Daško i Mlađa konstatovali su da što je duže Vučić na vlasti to će više ljudi otići za inostranstvo, a oni će preko interneta plaćati kako bi mogli da slušaju njihovu emisiju i time će doprineti da više zarade. Milinović i Urdarević su u šali rekli da je to dokaz da su oni strani plaćenici. Marko Dražić je ispričao i situaciju od pre nekoliko godina kada su hteli da promovišu knjigu u biblioteci u Kovinu. Naime, upravnica ustanove nije znala o kome se radi, a iz Sprske napredne stranke je izvršen pritisak, jer je rečeno da će njuzovci ismevati Vučića. 

Htela je da nas otkači, ali nije znala kako, pa nam je pisala i rekla da u budžetu nema para za naše honorare, koji su svakako bili simbolični. Ali mi smo joj odgovorili da mi nikad nismo bili u Kovinu i da će nam biti velika čast da ih posetimo i da ćemo sami pokriti sve troškove. Ona je odgovorila da je to divno i da se zahvaljuje, ali da su u biblioteci svi termini zauzeti za svako veče u naredna dva meseca. Naravno, znali smo da to nije tako – kazao je Dražić kroz smeh.

Njuzovci su podsetili i na jednu od retkih vesti koja nije bila lažna na njihovom sajtu i kojom su ispravili većinu medija u Srbiji, a to je da Dobrica Ćosić nije dobio Nobelovu nagradu.

Oceni vest:
12
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan