Zašto mame često objavljuju fotke dece na Fejsbuk?

Zašto mame često objavljuju fotke dece na Fejsbuk?

Ako niste jedna od mama koje to rade, onda sigurno imate prijateljicu koja svaki dan izbaci 354 fotke svog deteta na Fejsbuk? Evo zašto to rade.

Među onlajn prijateljima svako od nas ima barem nekoliko onih koji vole da sa nama podele svaku sitnicu iz svog života, a ovaj fenomen naročito je prisutan među mlađim roditeljima koji nas "dave" fotografijama svoje dece.

"Lazin prvi zub", "Pera prohodao", "Majin prvi osmeh"... sve je to slatko, ali ne morate sve da obavestite o tome!

S obzirom na učestalost ovog trenda, psiholozi su istraživali šta to tera mlade roditelje, uglavnom majke, da postavljaju toliko fotografija i snimaka svog deteta onlajn.

Psiholog Sara Šope-Salivan sa Univerziteta u Ohaju je uz pomoć svog tima analizirala 127 žena tokom trudnoće i nakon porođaja. Ukratko, ispostavilo se da mame to rade jer žele potvrdu od svojih virtuelnih prijatelja da su dobar roditelj, prenosi "Mondo".

- Ako majka postavlja to na Fejsbuk da bi dobila potvrdu da je dobra majka, a ne dobije lajkove i komentare koje je očekivala, to može negativno da utiče na njihovo emocionalno stanje – kaže psiholog.

Istraživanje je pokazalo da komentari onlajn prijatelja itekako utiču na osećanja novopečenih majki. Takođe, one koje smatraju da društvo ima određena očekivanja od njih kao majki, naročito su osetljive na komentare na društvenim mrežama.

- Ove mame izuzetno obraćaju pažnju na komentare koje im drugi ostavljaju ispod fotografija bebe. Osećaju se dobro kada dobiju dosta lajkova i komentara, ali su i veoma razočarane ako izostane reakcija kakvu su očekivale – kaže Džil Javorski iz tima istraživača.

Kako "Mondo" prenosi, ova studija je pokazala da čak 98 odsto majki postavlja fotografije dece na Fejsbuk, a 80 odsto njih je kao svoju profilnu stavilo fotografiju svog deteta.

Drugo istraživanje pokazalo je da prosečan roditelj na društvene mreže postavi oko 1.000 fotografija deteta do njegove pete godine života.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan