Zašto ne možemo da odolimo čokoladi?

Zašto ne možemo da odolimo čokoladi?

Na slatkiše smo slabi gotovo svi. Zanos ili, u manjoj meri, ravnodušnost prema poslasticama zavisi od određenih moždanih funkcija.

U zavisnosti od aktivnosti centra odgovornog za osećanje zadovoljstva, jedni reaguju i na sliku čokolade, dok drugi prolaze pored nje ne primećujući je, objašnjavaju bromatolozi koji se bave naukom o hrani.

Mozak različitih ljudi različito reaguje na hranu, zbog čega je nekome zaista teško da se odupre želji da pojede, recimo, celu čokoladu.

Osobe drugačije reaguju i ako čokoladu vide samo na slici ili ako osete njen ukus. Onima koji ne reaguju na sliku potreban je dodatni stimulans, odnosno da čokoladu i probaju. Takvo ponašanje pokazuje da je njihov centar u mozgu odgovoran za osećanje zadovoljstva manje aktivan, u poređenju sa osobama koje bez slatkiša gotovo ne mogu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje bebe bez struje novosađani Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad servisne informacije izmena režima saobraćaja raspored sahrana novi sad bez vode novosadsko porodilište sahrane novi sad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija jkp lisje novosadska policija 27. novosadski maraton jkp novosadska toplana novorođenčad isključenje vode raspored sahrana i ispraćaja protest taksista RHMZ elektrovojvodina vremenska prognoza novi sad Aleksandar Vučić klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod betanija