Zašto se smanjuje broj banaka u Srbiji?

Zašto se smanjuje broj banaka u Srbiji?

U Srbiji trenutno posluje 21 banka, a do kraja godine bi njihov broj mogao da se smanji za još dve, jer je najavljeno preuzimanje Eurobank Direktne od AIK banke, a pred NBS je u toku postupak pripajanja RBA banke a.d. Novi Sad, čime će ova banka prestati da postoji kao pravno lice, a Raiffeisen Banca a.d.Beograd će preuzeti sva njena prava i obaveze. Stručnjaci očekuju da se ukrupnjavanje nastavi, jer smatraju da bi optimalan broj banaka na tržištu poput našeg trebalo da bude oko 15.

Na kraju ove godine će, prema najavama bankara, na tržištu biti pet banaka manje nego na početku 2022. godine, jer su u međuvremenu vlasnike promenile ili su u toku promene i spajanje u Komercijalnoj, Direktnoj, Eurobanci, Sberbanci i RBA.

U 2001. godini u Saveznoj Republici Jugoslaviji poslovale su ukupno 84 banke, od kojih 74 u Republici Srbiji, što znači da je broj banaka u našoj zemlji, a u odnosu na današnji, smanjen za više od 50. 

U Narodnoj banci Srbije tvrde da ukrupnjavanjem banaka nije smanjen kvalitet usluga, iako klijenti sa svakom objavom o novom pripajanju strepe od poskupljenja bankarskih naknada i proizvoda. U protekle dve godine bilo je više "spajanja", pa je tako u novembru 2021. godine Raiffeisen Banca preuzela Credi Agrikol banku. AIK banka je preuzela Sberbanku, a Eurobanka Direktnu banku. 

Stručnjaci ukazuju da, kada jedna banka stekne vlasništvo u drugoj i postane njen novi akcionar, i dalje ima ista prava i obaveze prema klijentima, koje je imala i pre promene vlasništva. Ugovori, koji su zaključeni do trenutka promene vlasništva, ne trpe nikakvu izmenu, tako da klijenti zadržavaju sva prava koja su ugovorena sa bankom.

U proteklom periodu, došlo je do više promena u vlasničkoj strukturi banaka u Srbiji, koje su inicirane odlukom njihovih akcionara, dok NBS, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, nadzire takve promene i daje potrebne saglasnosti kada su ispunjeni propisani uslovi.

Građane najviše zanima kako će dalje ukrupnjavanje banaka uticati na kvalitet usluge - da li se mogu očekivati lošiji uslovi za klijente i skuplje naknade. U NBS tvrde da smanjenje broja finansijskih ustanova ne znači i lošiji kvalitet usluge, niti manji izbor.

Urednik portala Kamatica Dušan Uzelac je ranije za Euronews Srbija izjavio da je i trenutna ponuda "kvazi konkurencija" na bankarskom tržištu. On je istakao da, iako trenutno imamo više od 20 banaka, četiri ili pet finansijskih institucija drže oko 90 odsto tržišta, dok ostale pokrivaju zanemarljiv deo. On je obajsnio i da kvalitet usluge nema veze sa brojem banaka, koliko sa našim očekivanjima od njih, jer kod nas građani banke smatraju institucijom, a ne svojim servisom.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Euronews Serbia. 

Oceni vest:
2
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mihajlo

  pre 11 dana i 13 sati

  A domace banke ne postoje, koga jos briga za Srbiju i njenu privredu...

  Oceni komentar:
  1
  7
 • Ćiko bankar

  pre 11 dana i 12 sati

  Teži se apsolutnoj dominaciji.
  Znaš li ti šta to znači za jednu "suverenu" zemlju, kada su na primer svi krediti poljioprivrednika u jednoj banci? Ili svih privrednika?
  I na kraju celog stanovništva?
  Recimo, dođe ti čika Rotšild i kaže - sve je ovo moje.
  Cene bilo čega krene da diktira...
  Nego, dobar nam je Kole, bori se i on da poveća udeo...

  Oceni komentar:
  1
  7
 • Milan

  pre 9 dana i 16 sati

  To se zove ˝liberalna˝ ekonomija na kapitalistički način. Prvo ti naredimo da ugasiš domaće banke pod parolom tržišne ekonomije a onda dođu isti ti i pljačkaju sve a ti ne možeš ništa jer si okupiran na demokratski način...

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Impresionirano konsterniran!

  pre 9 dana i 13 sati

  U trenucima rata, ili većih poremećaja, strana banka može deklarisati odricanje od kćerke banke u Srbiji.... u nanosekundu.
  A onda "suverena" dežela treba da reši probleme miliona... zaduženih... pa redom ostalih...
  Sve treba imati svoje. Od proizvodnje hrane pa do ostalog.
  Naprednjaci su privremeno imali za rešenje dovlačenje stranaca, posle haosa koji su ostavile demokrate.
  A sad, vidimo gde smo i šta smo - i tek ćemo videti!

  Oceni komentar:
  1
  4