Zašto se u zgradama za bezbednjake pojedine porodice smrzavaju?

Zašto se u zgradama za bezbednjake pojedine porodice smrzavaju?

Redakciji portala Mojnovisad.com obratilo se nekoliko stanara zgrade u Ulici Đure Jovanovića Kindera 7, žaleći se da im je hladno u stanovima.

Iz JKP "Novosadska Toplana" objašnjavaju da je projektom za izvođenje toplotne podstanice i kućne instalacije, predviđeno da temperature u stanovima iznose 20°C sa dozvoljenim odstupanjem od ±1°C. Međutim, kada su spoljne temperature oko nula stepeni ili niže, mnoge porodice se moraju dogrevati električnim grejalicama. Ipak, sa tvrdnjama "Toplane" ne slažu se upućeniji koji tvrde da se niske temperature tolerišu, jer je to poslovna poltika lokalne samouprave, iako građani grejanje plaćaju tokom cele godine. 

U pojedinim delovima novog stambenog bloka izgrađenog za pripadnike snaga bezbednosti, otkad su usledili ledeni dani, među komšijama i u Viber grupama stambene zajednice, grejanje je glavna tema za razgovor.

Grejanje u Ulici Đure Jovanovića Kindera 7 obezbeđuje JKP "Novosadska Toplana". U zgradi postoji podstanica iz koje se dalje snabdevaju stanovi. Stanari te zgrade se žale da je u stanovima temperatura od 19 do 21 stepen i da im je hladno. Zgrade su nove, termo izolovane, kompletan sistem je nov sa kalorimetrima (uređaj namenjen obračunavanju potrošnje toplotne energije).


Stanari kažu da "Toplana" ne želi da im pojača temperaturu vode koja dolazi iz podstanice, iako su se žalili nekoliko puta. Tvrde da je u nekim zgradama u komšiluku toplije za nekoliko stepeni. 

Iz "Toplane" su potvrdili da su im se obraćali sa reklamacijama na kvalitet isporuke toplotne energije za grejanje. Zato su obavili kontrolu toplotne podstanice kao i kontrolno merenje temperature u stanovima i utvrdili da ne postoji problem.

Propisane temperature u grejanom prostoru kupca definisane su Projektom za izvođenje toplotne podstanice i kućne instalacije, i iznose 20°C sa dozvoljenim odstupanjem od ±1°C – kažu iz ovog javnog preduzeća.

Iz Toplane objašnjavaju da iz podstanice kojom se toplotnom energijom snabdevaju korisnici iz Ulice Đure Jovanovića Kindera 7, snabdevaju i korisnici iz Olge Hadžić 20 i Ulice Pavla Ivića 8. 

 U četvrtak, 26. januara 2023. godine, na zahtev korisnika iz objekta Đorđa Jovanovića Kindera izvršena su kontrolna merenja temperature u stanu na prvom spratu gde je izmereno 20°C, u dva stana na drugom spratu 21,4 i 20,5°C, i u stanu na petom spratu izmereno je 20,6°C. Kontrolnim merenjem u dva stana na potkrovlju zgrade u Ulici Olge Hadžić 20 izvršenim 27. januara izmerene su temperature 22,3°C i 22,9°C, a u Pavla Ivića 8 u stanu na četvrtom spratu izmerena temperatura vazduha iznosila je 22,8°C – navode iz "Toplane".

Iz kompanije "W. D. Concord West" d.o.o. objašnjavaju da su oni u zgradi u Ulici Đure Jovanovića Kindera 7 izveli instalaciju prema odobrenoj projektnoj dokumentaciji bez zamene bilo koje opreme u instalaciji grejanja. Dodaju da su izvršena sva potrebna merenja i kvaliteta ugrađene izolacije i da projektna temperatura u stanovima treba da bude 20C±1C.


Međutim, sagovornik redakcije Mojnovisad.com sa dugogodišnjim iskustvom profesionalnog upravnika stambenih zajednica kaže da nije tačno da je temperatura u zgradi određena projektom za izvođenje toplotne podstanice i kućne instalacije.

To nema veze sa projektom. A zgrada je nova i sistem treba da bude ispravan. Neusklađene temperature su rezultat toga što oni nisu podesili parametre jednako za sve ulaze. U toplotnoj podstanici postoji nekoliko grana, svaka za jedan ulaz. Treba zahtevati od "Toplane" da u roku od 24 sata dođu i našteluju sve grane, da bude jednaka temperatura za sva tri ulaza. Takođe, treba da se pojača protok i pritisak u pojedinim ulazima kako bi sobne temperature bile adekvatne u stanovima – objašnjava ovaj profesionalni upravnik stambenih zajednica.

Kaže da je moguće i da je dotok u pitanju. U tom slučaju treba izmeriti koja je temperatura koja zgradi stiže u toplotnu podstanicu iz uličnog voda od "Toplane".

Dodaje da kvalitet grejanja nije isti na teritoriji celog grada i da "Toplana" često toleriše niske temperature, jer je to poslovna poltika lokalne samouprave, bez obzira na to što građani grejanje plaćaju tokom cele godine.

Toplana reagovala 

Nakon što je redakcija portala Mojnovisad.com kontaktirala JKP "Novosadska Toplana", u zgradi u Ulici Đure Jovanovića Kindera 7, temperatura je porasla. Sada dostiže i 21 stepen celzijusovih, što je ipak razlika od prethodnih 19 stepeni. Stanari tvrde da "Toplana" ništa nije menjala u podstanici.

Oceni vest:
2
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Naprdnjacka Smrdija

  pre 51 dan i 23 sata

  Ako brate slatki, drukcije nece shvatiti koliko nam samo dobro ide, kao kod Milosevica…

  Oceni komentar:
  3
  31
 • Tamara

  pre 51 dan i 21 sat

  Bice ok sl zime kada se svi usele. Sad je ledena zgrada jer je prva godina. Tako je i nama bilo prošle zime

  Oceni komentar:
  9
  7
 • Beogradski kej - KULE

  pre 51 dan i 20 sati

  Kule na Beogradskom keju imaju isto problem.
  Toplana izmedju ostalog, isporucuje toplu vodu SA vazduhom u cevima. Otkud vazduh u cevima?

  Oceni komentar:
  3
  16
 • nema deda mraza

  pre 51 dan i 5 sati

  pa hapsi, ispendreci to malo

  Oceni komentar:
  1
  11
 • Neko...

  pre 51 dan i 4 sata

  Razmaženi su! Kako na 21°C da im je zima? To je normalna temperatura za stanovanje, ali ako su navikli da zimi u gaćama idu po stanu, onda je verovatno hladno. Dajte razmaženkovićima 28°C ipak su te stanove dobili skoro za džabe, pa bi i tropske temperature uz njih.

  Oceni komentar:
  29
  29
 • dule

  pre 51 dan i 4 sata

  A nisu se žalili na cenu kvadrata ???
  koliko ste platili dobro i da imate grejanje,dobili ste privilegije u odnosu na sve druge građane i još se žalite.

  Oceni komentar:
  21
  34
 • Malo znamo

  pre 51 dan i 4 sata

  Ne bih se složio sa brzim suđenjem. Kao prvo, ne znate da je i Toplana razvila načine štednje.
  Pošalje paru jednim cevovodom, a zatim ih ventilima na račvanjima skreće da greje jednu ili drugu stranu ulice.
  Nikad obe istovremeno.
  Ja imam zadovoljavajućih 23 stepena na kraju cevovoda, jer sam niskogradnja i imam izolovan stan, spolja, jer je stoka iz neimara (planirano malim slovom) krala spoljni izoolacioni zid od cigli koji je trebao da bude izgrađen, kao na većini zgrada na Limanu.

  Oceni komentar:
  5
  10
 • Neka me "struka" demantuje

  pre 51 dan i 3 sata

  Beogradski kej - "Otkud vazduh u cevima? "
  Kao i kod filtera za akvarijum, vazduh odnekud mora biti povučen i pomešan sa vodom.
  Nagađam da cevi ispod keja nisu odavno menjane i da su izbušene kao sito.
  Pa uz paru koja prolazi povuku vazduh iz okoline, jerbo su trule.
  Cevi za grejanje dotrajavaju najduže za 15 godina. Uz današnji nekvalitet izrade, verujem negde propadaju i za 5.Norič nam je poslao eksperimentalne otvrdnute cevi, molibdenom ili kadmijumom.
  A naši ih staviše za Vodovod ispod Duge.

  Oceni komentar:
  0
  9
 • Jovan

  pre 51 dan i 1 sat

  Zato sto nije predvidjeno da u njima žive bezbednjaci nego da se izdaju za 500e(40m2) ili 1000e(50+m2), naravno prazni.

  Oceni komentar:
  6
  28
 • Pera

  pre 50 dana i 18 sati

  Na nizim spratovima je zimi hladnije, ali im je zato leti temperatura ugodnija.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Miki

  pre 50 dana i 5 sati

  Hladno je podstanarima, jer vlasnici koji su kupili kvadrat po 500e/m² tu ne žive, već ih izdaju za 350+ eura. Gde ćeš bolji povrat novca :-)

  Oceni komentar:
  5
  17
 • Tina

  pre 49 dana i 22 sata

  Hoce li zbog slabog grejanja vlasnici stanova da snize kiriju podstanarima sa 400 na 350eura?

  Oceni komentar:
  1
  11
 • Sreten Rajkovic

  pre 49 dana i 14 sati

  Svaka cast ljudima Koji trpe ovu hladnocu u stanovima.Cele godine naplacuju a greju preko Dana nocu smanje grejanje ili ga nema.Za duplo manje para na godisnjem nivou grejem se na gas, a ko I'ma toplotni pumpu vovda voda on se grejem Jos jeftinije Ali zato I'ma grejanje24 SATA za duplo manje novaca,ne znam dokle cete biti ovce za sisanje Zato u JKP sedi I ne dolaze naposao more kadrova I primaju dobru platu.Sreca je da svetu vise nece trpeti ovaj zulum svemu dodjem kraj.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Khoma

  pre 49 dana i 1 sat

  Da li nešto u ovom gradu može da bude u korist nas gradjana i korisnika Javnih infrastrukturnih preduzeća ili će zajedno sa ovima koji su ih postavili da nastave da pune svoje džepove na uštrb gradjana i onih koji plaćaju poreze i dažbine...onaj EPS je još veća banda od ovih iz Toplane...sve više nestručnog postavljenog kadra koji ne zna šta radi već razmišlja samo kako da napuni svoje džepove...

  Oceni komentar:
  0
  2