ZAŠTO VOLIMO MIRIS KIŠE: Evo šta se dešava u ljudskom nosu kada je nevreme

ZAŠTO VOLIMO MIRIS KIŠE: Evo šta se dešava u ljudskom nosu kada je nevreme

Vremenska prognoza predviđa nam nestabilno vreme, biće pljuskova, pa i grmljavine, ali mnogi se obraduju kada nakon dugih, vrelih dana osete miris kiše. Zašto volimo miris kiše? Nauka ima objašnjenje!

U kiši se nalazi geosmin, supstanca koja ima "zemljast" miris. Iznenadiće vas da se nalazi i u cvekli, pasulju, raznim vrstama ribe, ali i kiši. Ljudski nos je izuzetno osetljiv na geosmin i može da ga oseti u neverovatno malim količinama, piše Mondo.rs.

Prema istraživanjima, ljudsko čulo mirisa u stanju je da detektuje ovu supstancu kada se ona nalazi u samo pet delova jednog triliona, što je zaista neverovatno. Da bismo uporedili, ajkula može da namiriše jedan deo krvi u milionu, što znači da je ljudski nos u ovom slučaju višestruko osetljiviji nego čulo mirisa ovog predatora.

Naučnici na Tehnološkom univerzitetu u Masačusetsu sproveli su istraživanje uz pomoć izuzetno brzih kamera. Kada kiša pada, i kapljica udari u poroznu površinu, stvara se mali mehurić vazduha zarobljen u tečnosti. Potom, kao u čaši šampanjca, ti mehurići plutaju uvis dok se ne rasprsnu i svuda "razbacaju" geosmin.

Tako da, ako se pitate zašto volimo miris kiše, znajte da to nije samo zato što je konačno stiglo osveženje. Postoje teorije da smo osetljivi na geosmin jer su ljudska bića od pamtiveka razvijala čulo mirisa tako da prepoznaje – vodu.

Oceni vest:
9
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan