Zatvara se knjižara "Most", u toku je rasprodaja knjiga

Zatvara se knjižara "Most", u toku je rasprodaja knjiga

Kultna novosadska knjižara, a nekada i kafić-knjižara, objavila je na društvenim mrežama da će, ovaj put, konačno, nakon tri decenije postojanja, zatvoriti svoja vrata za sve ljubitelje pisane reči.

Jedan od simbola pasaža u Zmaj Jovinoj 22, ali i onog (čuvenog) "starog" Novog Sada, otići će u istoriju, a svi oni koji žele da do kraja februara, za kad je zatvaranje najavljeno, kupe knjigu po sniženoj ceni, pozvani su da to učine.

Vlasnica knjižare Korana Borović istakla je za RTV da je glavni razlog prestanka rada "Mosta" finansijske prirode te da će ona osetiti veliko olakšanje, "s obzirom na to da vođenje knjižare već dugo predstavlja veliki teret i finansijske gubitke".

Pre deset godina, kada su se takođe našli u teškoj situaciji, Grad im je, kao vlasnik prostora, smanjio kiriju, međutim situacija se ponovo pogoršala. Najveći problemi su star prostor koji zahteva ozbiljna ulaganja i poseta koja nije dovoljno velika za preuzimanje finansijskog rizika.

Konkurencija je velika i jaka. Nalaze nam se bukvalno iznad glave dve velike knjižare sa izlozima, svojim izdanjima koja na neki način drže taj knjižarski monopol, iako zaista ne bih želela da za ovu situaciju okrivim nikoga do jednostavno jedne celokupne situacije koja je u zemlji – dodaje Borović.


Sociolog Aleksandar Dražić smatra da zatvaranje knjižare "Most" ne treba posmatrati kao izolovan slučaj.

Ovakvi primeri se dešavaju i u drugim evropskim gradovima. Prosto, navike potrošača su se promenile. Trend zatvaranja mesta kao što je knjižara "Most" može da se spreči kao što smo videli na drugim primerima – većom aktivacijom lokalne zajednice na prvom mestu, a sa druge strane podrškom gradskih institucija, gde bi grad trebao da da podršku mestima koja imaju sentimentalnu vrednost za građane – kazao je Dražić.

Zatvara se kultni novosadski klub "Izba"


Izvori: RTV, Moj Novi Sad

Oceni vest:
4
9

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Aleksandar

    pre 448 dana i 1 sat

    Šta da se radi. Trendovi se nažalost diktiraju! Baš kako sam napisao. Doći ću i ja da kupim neki naslov. Živeli.....

    Oceni komentar:
    3
    8
  • Ружно паче

    pre 447 dana i 11 sati

    Некадашња престоница културе...ето колико улажемо у културу да затварамо све добре ствари у Новом Саду....

    Oceni komentar:
    1
    25
  • pre 446 dana i 18 sati

    Žao mi radnika ako će ostati bez posla, ali Most kao podstanica Prometeja, porodični biznis koji uživa naklonost grada i pokrajine kroz sufinansiranje raznih projekata - preko tri miliona u prošloj godini, pola miliona za samu knjižaru, pa i smanjenje rente, ipak je imao šansu da preživi, iako je od početka u nezahvalnom prostoru. Podrum je dobar za vino, za knjige i ne baš. Ili da se preseli u galeriju Prometeja, samo što bi morali da žrtvuju izgled masonske lože, ako bi običan narod svraćao.

    Oceni komentar:
    3
    2
  • Tanja

    pre 445 dana i 18 sati

    Zao mi je sto ovakva mesta nestaju pod stihijskim naletom forme I laznog sjaja. Radila sam svojevremeno u izd. kuci njenog oca, poznatoj po stampanju antologijskih dela, kod kojih se integritet i znanje autora nikada ne bi moglo dovesti u pitanje. Samim tim, odrastajuci u takvom okruzenju, ni ona nije bila nista manje dostojan naslednik pravih vrednosti. Izdrzi, Korana, ko zna zasto je to dobro...

    Oceni komentar:
    0
    4
  • mileta

    pre 431 dan i 10 sati

    nisam nikad kao ljubitelj knjige bio u knjizari most, ali mi je jednako zao kad se i objekat kulture zatvara, stim sto u razloge ne ulazim.bice jos toga ako je uteha.poz!

    Oceni komentar:
    0
    0