Zaustavljene kazaljke na novosadskim javnim satovima

Zaustavljene kazaljke na novosadskim javnim satovima

U Novom Sadu postoji desetak javnih satova. Međutim, neki od njih već godinama ne rade. Dok za jedne ima najava da će biti popravljeni, drugi će samo dva puta u toku dana pokazivati tačno vreme.

Bolje je da sat žuri, nego da zaostaje, jer su tako manje šanse da zakasnimo, kaže Lajoš Lukači, koji skoro 30 godina održava sat na Tvrđavi. Njegov mehanizam identičan je originalnom od pre dva i po veka, a Lukači sam izrađuje delove koje je potrebno zameniti.

Na tornjevima većine crkava su satovi, ali pojedini su tu samo kao ukras. Na Uspenskom hramu problema je manje od kada su elektrifikacijom povezana zvona i satni mehanizam.

- Nedavnim radovima u blizini porte oštećeni su podzemni kablovi, nestajalo je struje, pa je i program satnog mehanizma poremećen. Ali sada imamo tačno vreme - kaže prezviter Željko Latinović, starešina Uspenskog hrama.

Sa zapadne fasade Spensa časovnik je skinut, a drugi, neispravan, i dalje je na istočnoj strani.

- U planu je da se popravi. A u prizemlju unutrašnjeg dela biće okačeni savremeni satovi, koji će davati informacije ne samo o vremenu - kaže Slobodanka Brankov, Sportski i poslovni centar "Vojvodina".

Vozovi dolaze i odlaze, ali kazaljke na satu na Železničkoj stanici ostaju nepomične. U Železnicama Srbije rečeno nam je da za popravku nema novca, a njegovo uklanjanje oštetilo bi fasadu.

A ako odlučite da Novu godinu dočekate na Trgu slobode, ponesite časovnik. I sat na Župnoj crkvi Imena Marijinog ume da stane. Trenutno kasni dva minuta, pa ne bi bilo u redu da sa docnjom uđete u 2016.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan