ZAVOD ZA STATISTIKU: Cene novogradnje u Srbiji rastu uprkos pandemiji

ZAVOD ZA STATISTIKU: Cene novogradnje u Srbiji rastu uprkos pandemiji

Na srpskom tržištu nekretnina u prošloj godini ostvaren je rekordan promet. Ni pandemija nije zaustavila rast cena nekretnina u Srbiji, pa je tokom prošle godine prosečna cena novogradnje porasla za 1,8 odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u proseku je kvadrat nove gradnje u Srbiji koštao 166.433 dinara ili 1.415 evra. Međutim, ogromne razlike postoje na tržištu, pa je tako u Tutinu bio najjeftiniji kvadrat – 452 evra, a na beogradskoj opštini Savski venac, pod velikim uticajem cena u Beogradu na vodi, 3.383 evra, piše "Danas".

Po ceni kvadrata nove gradnje ubedljivo prednjače beogradske opštine Savski venac, Stari grad, Novi Beograd i Vračar. Takođe, velika potražnja je dovela i do visokih cena u Novom Sadu, niškim opštinama Crveni krst i Medijana, kao i u turističkim centrima Vrnjačka Banja i Zlatibor.

Prosečno kvadrat novogradnje u pomenutim beogradskim gradskim opštinama prošle godine se kretao od 1.975 do 2.652 evra.  Istovremeno u Novom Sadu je kvadrat novogradnje koštao 1.247 evra u proseku, a u Nišu oko hiljadu evra. Novi stanovi u Vrnjačkoj banji su koštali 1.054 evra u proseku po kvadratu, a u Čajetini čak 1.437 evra.

Tržište stanova u Srbiji nekada se razilazi sa ekonomskom stvarnošću, kao na primer prošle godine kada su uprkos pandemiji, krizi i padu BDP-a, cene opet rasle, ali i obim prometa nekretninama. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda ostvaren je rekordan promet od 4,2 milijarde evra, od čega 2,3 milijarde u kupoprodaji stanova.

Kolike su cene garaža i da li se najviše prodaju luksuzni stanovi više možete pročitati na sajtu "Danasa".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan