ZAVOD ZA STATISTIKU: U Srbiji se razvede svaki četvrti brak

ZAVOD ZA STATISTIKU: U Srbiji se razvede svaki četvrti brak

Prošle godine u našoj zemlji sklopljeno je 37 hiljada brakova, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Razveo se, u proseku, svaki četvrti par, što je dve hiljade više nego u 2014. Slične podatke statistika beleži poslednjih pet godina.

Na četiri venčana lista dođe i jedno rešenje o razvodu. Takva statistika je, kažu stručnjaci, višegodišnji trend, a po stopi razvoda ipak smo pri dnu evropske lestvice.

- Ako posmatramo stopu razvedenih brakova na hiljadu stanovnika podatak za Srbiju je uvek iznosio od 1 do 1,3 promila znači nije bilo značajnih promena u apsolutnom iznosu jeste ali iz godine u godinu broj razvedeih brakova uvek ima oscilatorno kretanje, pre svega, jer postoji vremenski nesklad između datuma podnošenja zahteva za razvod braka i donošenja pravosnažne presude, kaže  Gordana Bjelobrk iz Republičkog zavoda za statistiku.

Ono što se menjalo je prosečna starost supružnika. Današnji mladoženja ulazi u brak sedam godina kasnije nego mladoženja iz 50-ih godina prošlog veka. Tad se brak sklapao s 24, odnosno 22 godine. 90-ih supružnici su imali po 28, odnosno 24 godine. Današnji mladenci venčani list potpisuju s 31 i 28 godina.

- U vreme kada sam ja zaključivala brak imala sam manje godina nego moji roditelji koji su zaključivali brak krajem 50-ih godina, a kada su moja deca zaključivala brak imali su više godina nego ja 80-ih, a oni su imali preko 30, a ja sam imala manje od 30 tako da je to relativno, kaže Dragana jovanović iz Matične službe u Opštini Palilula.

Zrelost u godinama trebalo bi da bude pokazatelj da će brak opstati ili, barem potrajati.

Prosečan brak traje oko 13 godina, poslednjih pet godina beležimo taj podatak. Kada se supružnici razvode prosečno muškarac je star 44 godine, a žena 40 godina što se poklapa sa prosečnom dužinom trajanja braka pre nego što je došlo do razvoda.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

matičar novi sad gradonačelnik Miloš Vučević novosadsko porodilište štrajk poštara klinika za ginekologiju i akušerstvo Elektrodistribucija Novi Sad astrologija betanija Isključenje struje vremenska prognoza jkp lisje zodijak dnevni horoskop servisne informacije novi sad elektrovojvodina isključenja struje isključenje vode horoskop bez vode bez struje raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija novorođenčad sahrane novi sad Ledena Šuma horoskopski znaci servisne informacije pošte srbije raspored sahrana i ispraćaja bebe