Zavod za urbanizam neregularno nabavljao službene automobile i računare

Zavod za urbanizam neregularno nabavljao službene automobile i računare

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je više nepravilnosti vezanih za poslovanje pokrajinskog Zavoda za urbanizam. Ove greške pre svega se odnose na nezakonito sprovođenje postupka javnih nabavki poput nabavki automobila i računara.

Kako se precizira u izveštaju inspektora DRI, ovaj Zvod je u 14 takvih postupaka ukupne vrednosti od oko 16 miliona dinara, zahtevao dodatne uslove koji su, neopravdano, diskriminisali pojedine ponuđače. Ovi postupci vezani su za nabavku službenih automobila i računarske opreme.

- Kod nabavke računara diskriminatorski uslovi su išli dotle da je od ponuđača traženo da poslovni prostor u kojem rade imaju u svom vlasništvu, a ne u zakupu, što se inače od njih ne traži ni kada se registruju u APR, navodi se, uz ostalo, u izveštaju DRI.

Od ponuđača se, sa očiglednom namerom da u postupku javnih nabavki budu eliminisani, takođe suprotno zakonu tražilo da imaju i najmanje dva zaposlena na neodređeno, odnosno da nemaju zaposlene na određeno vreme. Pokrajinski Zavod za urbanizam je, kako je otkrila kontrola DRI, zakon prekršio i tako što je urbanističke i prostorne planove, izrađene za potrebe nekih opština u 2013. i ranijim godinama, fakturisao tek u 2014. Tako je ovo pokrajinsko javno preuzeće u 2013. godini ostalo bez prihoda većeg od 40 miliona dinara.

Konačno, Zavod je, opet suprotno zakonu, a na sopstvenu štetu, preduzeća koja je, posle tendera, angažovao za održavanje prostorija, uslovio da radnicima koji obavljaju te poslove isplati zaradu za 30 procenata veću od zakonom predviđene minimalne zarade.

Za to povećanje su, naravno, porasli i troškovi Zavoda za održavanje prostorija, a sam postupak javnih nabavki koji treba da rezultira najjeftinijom ponudom je, konstatuje se u izveštaju DRI, praktično obesmišljen.

Neprvilnost je i to što DRI nije sa sigurnošću mogla da utvrdi da li su 1.423 sata prekovremenog rada krajem 2014. u Zavodu zaista i odrađena. U rešenjima za to, kako se navodi, nema ni razloga prekovremenog rada, ni naloga, ni evidencije prekovremenog rada. Za njega je, ipak, isplaćeno 1,8 miliona.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija dunav horoskop porodilište horoskopski znaci jkp novosadska toplana sahrane servisne informacije novi sad Miloš Vučević štrand EPS bebe servisne informacije novosađani novorođenčad jkp lisje bez struje novosadsko porodilište vremenska prognoza novi sad almaško groblje raspored sahrana novi sad elektrovojvodina RHMZ isključenja struje radosne vesti raspored sahrana i ispraćaja bez vode havarija na vodovodu gradsko groblje matična knjiga rođenih