Završen 3. Novosadski festival zanatskog piva, "Hoptopod" pivo proglašeno za najbolje (FOTO)

Završen 3. Novosadski festival zanatskog piva, "Hoptopod" pivo proglašeno za najbolje (FOTO)

Treći Novosadski festival zanatskog piva održan je u SKCNS Fabrika i klubu The Quarter, 7. i 8. oktobra. Posetioci su imali priliku da probaju originalna i kvalitetna piva različitih stilova, ali i da poslušaju predavanja i muzički program.

Pošto je ovo već 3. Novosadski festival zanatskog piva, već smo znali šta otprilike da očekujemo kako od koncepta, tako i od samih pivara učesnica.

Velike čaše za pivo sa grbom festivala su se preuzimale na samom ulazu, gde je bila organizovana i kupovina vaučera pomoću kojih su posetioci mogli da kupuju pivo na štandovima proizvođača. Kako je vreme odmicalo, ljubitelji kraft piva su bili brojniji.

- Osnovni razlog zašto sam došao štreberski na vreme je da bi izbegao gužve na ulazu, na preuzimanju čaša, na kupovini festivalskih para, a najbitnije, kako bih izbegao nestanak omiljenog piva – iskren je Dušan iz Novog Sada.

Na festivalu se predstavilo 19 proizvođača mahom iz Srbije, ali i iz Slovenije i Hrvatske. Izbor je bio zaista velik – svetla, tamna i crvena, sa ukusom citrusa, banane, dinje, šljive džanarike, cimeta, čokolade, vanile, cvetna, gorka, slatka... Različite recepture, neke i tajanstvene, zanataskim pivima daju interesantnu i drugačiju aromu od komercijalnih piva.

- Za sad sam probao samo dve vrste piva – slatkasto crno pivo "Porter" hrvatske pivare Prvo viško pivo i gorko pivo "The 3rd Pill" od grejpfruta, zove i borovnice slovenske pivare Pelicon. Videćemo koliko ću uspeti probati do kraja, a da ostanem trezne glave – kaže Ljubiša iz Novog Sada.

Po prvi put su posetioci na ulazu dobijali "glasačke listiće" i mogli da dodele glas svom favoritu. Iako su se posetioci najviše zadržavali pred kamionetom pivare Medvedgrad iz Zagreba, nakon prebrojavanja glasova pivo "Hoptopod" beogradske pivare Dogma proglašeno je za najbolje pivo 3. Novosadskog festivala zanatskog piva.

Pored degustacije piva, koje se moglo kupiti u količinama od 0,2l, 0,3l ili 0,5l ili u flašicama od 0,3l i 0,5l, ljubitelji zanatskog piva su imali mogućnost da čuju kako mogu osnovati pivaru u Srbiji i šta je potrebno za kućnu proizvodnju piva.

- Planiram i sam započeti s kućnom izradom piva te sam došao da čujem predavanja stručnjaka, a i da probam kakvi su ukusi piva koje nemam priliku svaki dan probati – kaže Nemanja iz Novog Sada.

Izbor hrane organizator je sveo na Index house te su posetioci uživali u mesnim specijalitetima poput grilovanog sendviča, burgera i kobasica od kojih je išla voda na usta. Za muzički program bili su zaduženi bendovi Libertango (prvi dan) i Chick Norris (drugi dan), kao i Dee Jay Minya Ramone i DJ PeDjaa Djuran.

Pogledajte ostale fotografije!

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan