ZAVRŠEN "APLAUZ FEST": Dokaz da je Novom naselju potreban kulturni centar (FOTO)

ZAVRŠEN "APLAUZ FEST": Dokaz da je Novom naselju potreban kulturni centar (FOTO)

Redovi ispred škole počinjali da se formiraju čak sat vremena pre početka svake predstave.

Treći pozorišni festival na Novom naselju "Aplauz Fest", koji se održao proteklog vikenda na Novom naselju u Novom Sadu, a u organizaciji Novog kulturnog naselja, okupio je više hiljada ljubitelja pozorišne umetnosti i još jednom dokazao da u najvećem delu grada postoji ogromna želja i interesovanje za kulturnim sadržajima, kao i da su građani Novog naselja itekako spremni za otvaranje institucije kulture.

Festival se održao na četiri scene, a čak ni loše vremenske prilike nisu sprečile mnogobrojne posetioce da uživaju u raznovrsnom i bogatom programu ovogodišnjeg "Aplauz festa".

Večernji program prve dve noći festivala održao se u Plavoj sali Škole "Milan Petrović", koja je bila ispunjena i više od svog kapaciteta, a redovi ispred škole počinjali su da se formiraju čak jedan sat pre početka predstava. Predstave "Šest lica traži pisca", "Drž’ – ne daj", kao i performans "Da i Re", koje su se odigrale u ovom prostoru, navele su publiku na razmišljanje, smeh do suza i izmamile ogromne aplauze svih prisutnih.Poslednjeg dana festivala publika je imala priliku da ipak uživa u predstavama na otvorenom, tako da su predstave "Moćni rendžeri ne plaču" (slika gore) i "Kisik" okupile više stotina posetilaca na, za ovu priliku postavljeno, nesvakidašnje pozorišno gledalište na livadi, to jest sceni nazvanoj "Na putu do Kulturnog centra".

Najmlađi posetioci festivala uživali su uz različite predstave za decu tokom tri dana "Aplauz festa", a u dvorištu Vrtića "Vendi" okupilo se oko hiljadu mališana i roditelja, koji su svojim smehom i igrom dodatno obogatili ovogodišnji program.


Pored predstava, program je sadržao i različite performanse, tribine i radionice, koje su se održale na tzv. "sceni" "Dobro došli na Naselje", lokaciji istoimenog festivala ali i instalaciju "Dijalozi u pokretu" (slika dole) koje su započele umetnice iz Rima, Vera Grosi i Frančeska Maljoni, a koju je nastavila umetnica Izabela Mašić i tim novosadskih mladih umetnika, u sklopu projekta "Magic Carpets", Kreativne Evrope.


Ovogodišnji koncept "Priče ljudi iz naselja" ispričao je priču o izgradnji zajednice i zajedništva, i ponovo se dogodilo "ono vrlo važno": potvrda da nam je stalo, da razumemo važnost, solidarnost i međusobno poštovanje.

Novo kulturno naselje bi ovom prilikom volelo da se zahvali na podršci Gradu Novom Sadu i Gradskoj upravi za kulturu, Predškolskoj ustanovi "Radosno Detinjstvo", Školi "Milan Petrović", Novosadskom sajmu, Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao i mnogim drugim prijateljima festivala – kaže se na kraju saopštenja.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan