Završen peti "Book Talk": Ljubitelji knjige iz regiona na jednom mestu (FOTO)

Završen peti "Book Talk": Ljubitelji knjige iz regiona na jednom mestu (FOTO)

U petak uveče je završena peta regionalna književna konferencija "Book Talk" u Novom Sadu.

Održano je 12 panela i pet predavanja, a pored Nedelje knjiga u novosadskom gradskom prevozu koja je trajala do četvrtka, nakon konferencije se održala i večera posvećena Drašku Ređepu.

Učesnike i publiku su na otvaranju konferencije pozdravili Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe, Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i upravnica Galerije Matice srpske, Tijana Palkovljević.


Raša Soliman
, otpravnik poslova Ambasade Egipta, zemlje partnera ovogodišnjeg Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, navela je da je Egipat prvi put učesnica ovakvog stručnog okupljanja, zbog čega je posebno zadovoljna.

U toku prvog panela, zajednički zaključak, za početak, bio je da se Kosovski boj i njegovo slavljenje zasniva, pretežno, na mitovima, a manje na činjenicama. O Sajmu knjiga trebalo bi više pričati kao o lepom događaju, a ne samo tražiti šta ne valja, rečeno je na konferenciji, a jedna od polemika u toku panela o odnosu Beograda i Zagreba bila je o tome šta je u stvari srpski jezik i koja je razlika u odnosu na hrvatski, pa i o tome kako je to biti jugoslovenski novinar u Splitu.


O tome da li je bolji film u odnosu na knjigu, panelisti su bili podeljeni: neki kažu da ni knjiga ni film nisu za poređenje, a jedni da imaju dodirne tačke, bar lingvističke. Na temu pisanja i kopirajtinga, panelisti su rekli: "Mi možemo da budemo u tuđim glavama, jer jedna reč i slika imaju moć", navodi se u saopštenju organizatora.

Pričalo se o značenju, značaju i statusu disidenata danas, a bila su i  dva dela "jedan na jedan" – prvi sa Abdulahom Sidranom, drugi sa Rumenom Bužarovskom.


Ante Tomić, Rajko Grlić, Aleksandar Gatalica, Muharem Bazdulj, Teofil Pančić, Marko Šelić, Duško Ljuština, Zoran Hamović, Dejan Papić, Mirjana Đurđević, Zoran Kolundžija, Ivan Medenica, Jelena Bačić Alimpić, Nenad Stefanović, Mirana Likar Bajželj, Vesna Dedić, Suzana Zlazanović, Vlaho Bogišić, Dejan Ristić, Ljiljana Habjanović Đurović, Branko Rosić
 – samo su neka od imena sa regionalne književne i izdavačke scene koja su u petak bila u Novom Sadu na #BookTalk2019.

Konferencija je organizovana u saradnji kompanije Color Media Communications sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, kao i sa Gradskom upravom za privredu Grada Novog Sada. 

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan