Završena biciklistička staza Futog-Begeč

Završena biciklistička staza Futog-Begeč

Dužina sektora je 6275 metara...

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa potpredsednikom vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem obišao je u subotu 4. maja deo novoizgrađene biciklističke staze Novi Sad-Begeč.

- Nastavljamo odličnu saradnju sa Ministarstvom turizma, trgovine i telekomunikacija. Danas samo u prilici da vidimo da je završena prva faza vanevropskog koridora koji spaja biciklistički koridor od Atlantskog okeana do Crnog mora. Uradili smo zajedno sa ministrom Ljajićem prvih šest kilometara i 275 metara staze od Begeča ka Novom Sadu, spojili smo Begeč i Futog – istakao je Vučević.

Zahvaljujući podršci resornog ministarstva obezbeđeno je finansiranje iz budžeta Republike i iz Grada. Ukupna cena obe faze projekta je 95 miliona dinara – prvu fazu finansiralo je Ministarstvo, 25 miliona dinara, a drugu deonicu Grad sa 40 milliona i Ministarstvo sa 30 miliona.


- Pozivamo kolege iz bačkopalanačke opštine da nam se pridruže da idemo dalje ka zapadu, a Uprava za investicije i građevinsko zemljište, već priprema projektnu dokumentaciju za naredne faze. Sledi spajanje Dunavske ulice u Futogu i Ulice Sime Matavulja u Novom Sadu, a konačna destinacija ove deonice biće u Šekspirovoj ulici na Limanu. Кada budemo spojili Šekspirovu ulicu i Begeč, mi ćemo praktično završiti ovaj deo koridora koji prolazi kroz naš grad – kazao je gradonačelnik.

On je naglasio da Novosađani vole bicikl kao prevozno sredstvo, a koriste ga i u svrhu rekreacije, tako da sada imaju jednu od najlepših staza.

- Mislim da će ljubitelji biciklizma, zdravog života, uz Dunav i divnu prirodu moći istinski da uživaju. Nažalost, ima i nesavesnih ljudi koji su već krenuli kolima ovom stazom i apelujem na Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno na policiju da zaista drakonski kažnjava ljude koji ne poštuju osnovne civilizacijske norme, jer je ovo napravljeno za bicikliste – rekao je gradonačelnik Vučević.

Deonica Novi Sad–Begeč je svojim manjim delom trasirana kroz urbanu zonu, dok najvećim delom vodi po kruni odbrambenog nasipa od Dunava i prostire se od Dunavske ulice u Futogu do Obalske ulice u Begeču. Dužina tog sektora iznosi 6275 metara, a širina biciklističke staze je tri metra.


Ministar Ljajić je istakao da će bez ikakve sumnje, ovaj deo staze koji se gradi biti kičma biciklističkog saobraćaja u Srbiji u narednim godinama.

- Na nama je da gradimo i lokalne, tzv. magistralne puteve od tog glavnog koridora, ako uzmemo da je ovo auto-put, moramo povezivati i lokalne turističke destinacije sa ovom glavnom trasom biciklističkog koridora. Prema tome, mi ćemo nastaviti da radimo na završetku ove trase od tih 23 kilometra, a verujem da ćemo je završiti u naredne bar dve godine. Ono što je, takođe, veliki projekat, a zajedno radimo sa pokrajinskim sekretarom za privredu i turizam, to je izrada projektno-tehničke dokumentacije za izradu biciklističke staze Beograd-Novi Sad. To će u velikoj meri povezati dva glavna turistička centra koja donose najviše prihoda državi kada govorimo o deviznom prilivu i privlačenju stranih turista. Ova vrsta turizma, koja podrazumeva turiste sa prevoznim sredstvom biciklom, u Srbiji poprima sve veći značaj i shodno tome joj dajemo pažnju koju objektivno zaslužuje. Verujem da će i prihodi od te vrste turizma biti sve veći, a samim tim i broj bicilista koji će dolaziti i posećivati Srbiju – rekao je Rasim Ljajić.

Radovi na izgradnji biciklističke staze Novi Sad-Begeč nastavljaju se i u narednom periodu, i trenutno je u toku izrada inovacije tehničke dokumentacije za izgradnju biciklističke staze od Ulice Sime Matavulja do Dunavske ulice u Futogu. Ova deonica je  duga je 10,573 metra.

Biciklistička staza Novi Sad-Begeč deo je projekta Evropske biciklističke federacije kojim se razvija 14 međunarodnih biciklističkih koridora u mrežu koja pokriva čitav evropski kontinent. Pripada jednom od tri koridora koji prolaze kroz Srbiju, koridoru Euro Velo 6, od Antlantika do Crnog mora koji predstavlja jednu od najpopularnijih Evropskih ruta. Euro Velo 6 ima početak na obalama Atlantskog okeana u Francuskoj, a zatim prolazi kroz Švajcarsku, Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Srbiju, Hrvatsku, Bugarsku i završava se u Rumuniji, na obalama Crnog mora. Biciklistički koridor Euro Velo 6, u Srbiji poznatiji kao dunavska ruta, kroz našu zemlju se proteže u dužini od 665 kilometara.

 

Izvor: Grad Novi Sad

Oceni vest:
9
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Maja Kuzetin

  pre 1902 dana i 18 sati

  Bravo za stazu!!! Jos kad bi dobili neki mini vozic da prevozite od Stranda do Begecke Jame bilo bi super!! Jos bolje nama koj se vozimo svaki dan gsp prevozom da barem leti odahnemo od uzasnog prevoza! Hvala!!

  Oceni komentar:
  3
  4
 • yvan

  pre 1902 dana i 14 sati

  Pa vozite bicikl, prosto jednostavno....

  Oceni komentar:
  0
  10
 • Јовица Буквић

  pre 1902 dana i 13 sati

  Staza je fantastična ali neće dugo da traje.Srećem na njoj i traktore,kamione sakupljača sekundarnih sirovina,automobile...a policije nigde

  Oceni komentar:
  1
  16