Završena Letnja džez akademija u Novom Sadu (FOTO)

Završena Letnja džez akademija u Novom Sadu (FOTO)

Završnim koncertom profesora i polaznika, osma Letnja džez akademija Novi Sad – Dortmund uspešno je privedena kraju u subotu, u Klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada.

Ovaj internacionalni muzički događaj zajednički je projekat bratskih gradova Novog Sada i Dortmunda, a Kulturni centar Novog Sada organizovao ga je u saradnji sa Muzičkom školom "Isidor Bajić". 

U radu akademije, koja je počela 14. jula, učestvovala su 82 polaznika iz Novog Sada, Beograda, Sombora, Subotice, Zrenjanina, Vršca, Šapca, Valjeva, Pančeva, Splita, a njih desetoro došli su iz Dortmunda.

 

 

Svi oni zajedno, u dobrom raspoloženju i nezaboravnom druženju, imali su priliku da besplatno usavrše svoje muzičko znanje. Neki od njih se već više puta vraćaju na ovu akademiju, a oni koji su do pre osam dana svirali jedan ili dva instrumenta, naučili su ovde da koriste još nekoliko.

 

 

Uoči večerašnjeg završnog koncerta, urednica muzičkog programa u Kulturnom centru Novog Sada, Vesna Kaćanski, kazala je da je osam dana, koliko je trajala osma Džez akademija, proteklo brzo u neprestanom učenju i muziciranju, priređena su tri "džem sešna" i jedan koncert, a gosti su imali vremena da posete Petrovaradinsku tvrđavu i da razgledaju Novi Sad.

 

 

Eminentni profesor, pedagog i saksofonista Uve Plat iz Dortmunda, imao je samo reči hvale za organizatore i učesnike akademije.

 - Možda džez nije najpopularnija muzika na svetu, ali je svakako jedan od najvažnijih "jezika" zato što ga možemo svirati bilo gde, sami ili sa drugima, pa čak i bez instrumenata, samo pucketanjem prstiju – kazao je profesor Plat i izrazio nadu da će akademija okupiti više od stotinu džezera.

 

 

Potom su se Plat, njegovih osmoro kolega i njihovi učenici džeza latili instrumenata i počeo je nezaboravan završni koncert. Mladi džez muzičari, pred oduševljenom publikom, samouvereno su pokazali svoj talenat i svoje znanje u oblasti džez muziciranja koje su stekli tokom ovogodišnje akademije. Koncert koji je trajao gotovo dva sata, novosadska publika pozdravila je dugim aplauzima.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan