ZAVRŠENO GLASANJE: Rektorat i Metals banka najlepše zgrade u NS u poslednjih 25 godina (FOTO)

ZAVRŠENO GLASANJE: Rektorat i Metals banka najlepše zgrade u NS u poslednjih 25 godina (FOTO)

Posle mesec dana glasanja i više od 3.000 glasova na novosadskom portalu arhitekture i građevinarstva Gradnja.rs, izabrane su najlepše zgrade u Novom Sadu u poslednjih 25 godina.

Ovaj izbor napravljen je kako bi se pokazalo da u Novom Sadu ima svetlih primera arhitekture i kako bi se građani angažovali da o novosadskoj arhitekturi razmišljaju iz jednog drugačijeg ugla. Kako konstatuje arhitekta Sonja Stoja, član stručnog žirija, "dali smo priliku građanima da budu pitani za mišljenje, da aktivno učestvuje u ponovnom vrednovanju svoje okoline, tako što će svojim glasom oceniti one zgrade pored kojih prolaze već 25 godina". 

Na osnovu glasova posetilaca portala Gradnja.rs, s osvojenih 19.707 poena, najlepša zgrada u Novom Sadu u poslednjih 25 godina jeste zgrada Rektorata po projektu više arhitekata: I. Maraš, J. Atanacković, M. Kostreš, M. Todorov, M. Dorić i D. Reba.

- Rektorat je jedan od nekoliko objekata u Novom Sadu koji pripadaju 21. veku – konstatovao je arhitektra Darko Polić, član stučnog žirija. Na listi potom slede zgrade Metals banke, NIS-a, Bulevar Centra i Istorijskog arhiva Novog Sada.

Po izboru stručnog žirija, najveći broj poena (47 od 50) dobio je jedan drugi objekat – zgrada Metals banke po projektu Milenije i Darka Marušić. Kako je konstatovao arhitekta Darko Polić, “Metals banka je jedinstveno total-dizajn delo savremene novosadske arhitekture”.

Drugo mesto zauzela je zgrada PiN Computersa a potom slede: zgrada Rektorata, stambena zgrada u Vase Stajića, dok peto mesto dele zgrada u Ise Bajića i zgrada Levi9.

- Ova akcija je pokušaj da se probudi uspavani pojedinac, da se pokrene jedan pozitivan zaokret ka nečemu što već imamo, što nam se dopada, sa čim živimo. – zaključuje član stučnog žirija Sonja Stoja.

Više informacija o ovom glasanju kao i video-rezime pogledajte OVDE

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Zoran Jovanic

  pre 1089 dana i 6 sati

  Jel vas neko obavestio da su direktori Metals Banke u zatvoru (mozda) i da banka ne funkcionise odavno?

  Oceni komentar:
  1
  1
novosadsko porodilište isključenja struje servisne informacije novi sad gradsko groblje bez struje novosađani RHMZ Isključenje struje jkp lisje raspored sahrana novi sad jkp novosadska toplana dunav vremenska prognoza novi sad servisne informacije Republički hidrometeorološki zavod betanija JKP Vodovod i kanalizacija JKP Gradsko zelenilo Elektrodistribucija Novi Sad prognoza vremena štrand klinika za ginekologiju i akušerstvo Vreme u Novom Sadu sahrane vremenska prognoza bez vode bebe isključenje vode elektrovojvodina novorođenčad