ZAVRŠENO GLASANJE: Rektorat i Metals banka najlepše zgrade u NS u poslednjih 25 godina (FOTO)

ZAVRŠENO GLASANJE: Rektorat i Metals banka najlepše zgrade u NS u poslednjih 25 godina (FOTO)

Posle mesec dana glasanja i više od 3.000 glasova na novosadskom portalu arhitekture i građevinarstva Gradnja.rs, izabrane su najlepše zgrade u Novom Sadu u poslednjih 25 godina.

Ovaj izbor napravljen je kako bi se pokazalo da u Novom Sadu ima svetlih primera arhitekture i kako bi se građani angažovali da o novosadskoj arhitekturi razmišljaju iz jednog drugačijeg ugla. Kako konstatuje arhitekta Sonja Stoja, član stručnog žirija, "dali smo priliku građanima da budu pitani za mišljenje, da aktivno učestvuje u ponovnom vrednovanju svoje okoline, tako što će svojim glasom oceniti one zgrade pored kojih prolaze već 25 godina". 

Na osnovu glasova posetilaca portala Gradnja.rs, s osvojenih 19.707 poena, najlepša zgrada u Novom Sadu u poslednjih 25 godina jeste zgrada Rektorata po projektu više arhitekata: I. Maraš, J. Atanacković, M. Kostreš, M. Todorov, M. Dorić i D. Reba.

- Rektorat je jedan od nekoliko objekata u Novom Sadu koji pripadaju 21. veku – konstatovao je arhitektra Darko Polić, član stučnog žirija. Na listi potom slede zgrade Metals banke, NIS-a, Bulevar Centra i Istorijskog arhiva Novog Sada.

Po izboru stručnog žirija, najveći broj poena (47 od 50) dobio je jedan drugi objekat – zgrada Metals banke po projektu Milenije i Darka Marušić. Kako je konstatovao arhitekta Darko Polić, “Metals banka je jedinstveno total-dizajn delo savremene novosadske arhitekture”.

Drugo mesto zauzela je zgrada PiN Computersa a potom slede: zgrada Rektorata, stambena zgrada u Vase Stajića, dok peto mesto dele zgrada u Ise Bajića i zgrada Levi9.

- Ova akcija je pokušaj da se probudi uspavani pojedinac, da se pokrene jedan pozitivan zaokret ka nečemu što već imamo, što nam se dopada, sa čim živimo. – zaključuje član stučnog žirija Sonja Stoja.

Više informacija o ovom glasanju kao i video-rezime pogledajte OVDE

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Zoran Jovanic

  pre 2844 dana i 22 sata

  Jel vas neko obavestio da su direktori Metals Banke u zatvoru (mozda) i da banka ne funkcionise odavno?

  Oceni komentar:
  1
  1