Završna manifestacija projekta "Energija je svuda oko nas" održaće se u četvrtak

Završna manifestacija projekta "Energija je svuda oko nas" održaće se u četvrtak

Završna manifestacija projekta "Energija je svuda oko nas" biće održana u četvrtak, 21 januara, u Amfiteatru Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Ovaj projekat se realizuje u osnovnim i srednjim školama od 2009/2010 školske godine pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, FIMEK-a i građevinske firme "Simprolit" u realizaciji Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike.

Završna manifestacija će biti održana pretežno onlajn, putem Zoom aplikacije, dok će izjave uživo dati prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, prof. dr Slobodan Popov, predsednik CNTI, Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i predstavnici dve najbolje škole.

Cilj projekta "Energija je svuda oko nas" je da pokrene široku aktivnost na interesantan način među mladima. Ovim projektom treba da se ukaže da energije nema u izobilju, ali da oko nas postoje razni izvori i razne mogućnosti da se do nje dođe, a koje do sada nismo koristili. 

U projektu se pošlo od činjenice da je vaspitanje i obrazovanje za racionalno korišćenje energije efikasnije ako se počne od najranijeneg doba. U projektu nisu učestvovala samo deca već i njihovi roditelji, nastavnici i škola kao institucija.

Što se tiče tema zahvaćeni su svi segmenti

• Obnovljivi izvori energije

• Racionalno korišćenje energije

• Ekologija, upravljanje otpadom i energija

Učesnici su imali mogućnost da realizuju svoje projekte u sledećim modalitetima:

• Modeli i makete

• Likovni radovi

• Literarni sastavi

• Multimedijalne prezentacije

Ceo projekat je krenuo od kritike filozofije neograničenih resursa, što je značilo da ljudi mogu da koriste energiju i rasipaju je kako i koliko hoće. Realnost nas upućuje u nove pristupe traganja za novim obnovljivim izvorima i racionalno korišćenje energije. Razvoj obnovljivih izvora energije (posebno vetra, vode, sunca i biomase) važan je zbog nekoliko razloga:

• Obnovljivi izvori energije imaju vrlo važnu ulogu u smanjenju emisije ugljen-dioksida u atmosferu.

• Povećanjem udela obnovljivih izvora energije povećava se energetska održivost sistema i smanjuje zavisnost od uvoza energetskih sirovina i električne energije.

• Očekuje se da će obnovljivi izvori energije postati ekonomski konkurentni konvencionalnim izvorima energije, prvenstveno energija vetra, male hidrocentrale, energija iz biomase i sunčeva energija.

Ciljevi projekta:

• da se učenici navedu na razmišljanje kako da doprinesu da se energija efikasnije koristi, da se zagađenje smanji i priroda sačuva od štetnih uticaja.

• informisanje i edukacija vaspitača i nastavnika osnovnih i srednjih škola, o energetskoj efikasnosti i prenošenje informacija krajnjim korisnicima – deci, o dostupnosti energetski efikasnih tehnologija i uređaja u njihovoj najbližoj okolini.

• omogućiti učenicima lično učešće u istraživanju i uređivanju svoje okoline; Odrasli treba da pomognu učenicima u dolaženju do pravih odgovora na pitanja koja deca postavljaju o pojavama i dešavanjima koji ga okružuju.

• približavanje naučnih saznanja učenicima ima za cilj da pomogne da rado prihvataju nova saznanja i postupno se sve uspešnije snalazi u spoljašnjem svetu. 

svrha je i da učenici shvate da u prirodi vlada ravnoteža i harmonija kao i da je čovek uzročnik svih poremećaja do kojih dolazi zbog zagađenja.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan