Zbog duga od 660 dinara izvršitelj naplatio 34.000

Zbog duga od 660 dinara izvršitelj naplatio 34.000

Dragomir Lakić, preduzetnik iz Kaća, mora da plati 34.000 dinara rešenjem novosadskog izvršitelja zbog jednog neplaćenog računa za "Čistoću" iz maja 2014. godine.

Lakić je to saznao SMS porukom iz banke, koja ga je obavestila da mu je do izmirenja duga blokiran račun preduzeća "Ekonomik komerc", a da prethodno nikada nije dobio nijedno obaveštenje, opomenu ili rešenje izvršitelja na svoju adresu. Rešenje izvršitelja, kojim je naplatio jedan neplaćeni dug u iznosu od 660 dinara, 11.100 za sudske troškove, 1.863 za parnični postupak i 14.585 dinara troškova izvršnog postupka - ukupno 33.714 dinara, video je kad se javio Komori izvršitelja.
 
- Meni je jasno da ovde nemam kud. Ja sam te 2014. godine zaboravio da platim jedan račun u iznosu od 660 dinara. Sve prethodne, kao i kasnije račune sam platio. Da sam dobio bilo kakvo rešenje izvršitelja, naravno da bih odmah platio dug i izbegao nagomilavanje troškova, ali ništa mi nije stiglo na adresu. Zapanjujuće je dokle ovo ide - 50 puta veća cifra od mog duga - kaže Lukić, zaključivši da su izvršiteljima u Srbiji ruke praktično odrešene.
 
Uvidom u rešenje izvršitelja, vidi se da je priprema i vođenje predmeta naplaćena 2.160 dinara, 1.080 dinara je trošak dostavljanja pisama poštom, čak 7.200 dinara staje podnošenje predloga za sprovođenje izvršenja, 432 dinara je sastavljanje obrazloženog podneska, 360 dinara je za dostavu pisama poštom, ponovo 1.080 dinara za lično dostavljanje poštom i 2.272 dinara na ime nagrade za uspešno vođenje postupka.
 
Protiv ovog zaključka izvršitelja nije dozvoljen prigovor.
 
Troškove koje je izvršitelj obračunao Lukić smatra krajnje komičnim. Međutim, komična nije činjenica da sve pomenuto predviđa zakon o izvršenju, te nije došlo do povrede prava. Jedino što naš sagovornik nije dobio nijednu opomenu, a navodi se da su poslata tri pisma.
 
- Ja ne smatram da treba da budem povlašćen. Međutim, znam ko jeste - kako velike firme budu u dugovima, njih niko ne dira. Njima se dugovi i praštaju. Mene je sistem sankcionisao zbog 660 dinara. U ovoj državi je sve moguće, te poručujem svima da budu pažljivi i ne upadnu u šake izvršitelja - zaključuje Lakić.
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan