Zbog ljubavi sa Ajnštajnom Mileva je dala dete na usvajanje i zauvek ostala u njegovoj senci

Zbog ljubavi sa Ajnštajnom Mileva je dala dete na usvajanje i zauvek ostala u njegovoj senci

Poznati američki novinar i publicista Denis Overbaj, pak, u svojoj knjizi tvrdi da je Mileva Marić bila talentovanija matematičarka od svog slavnog supruga, ali svoj talenat nikada nije realizovala, jer se posvetila porodici.

Kao i prošle godine, BBC je objavio listu 100 inspirativnih i uticajnih žena iz 60 zemalja sveta u dobi između 15 i 94 godine. Među njima su naučnice, književnice, lideri država, umetnice, aktivistkinje. Takođe, tu listu prate i kratki videoprilozi o nadarenim ženama iz prošlosti koje svoj talenat nisu razvile jer su bile u senci svojih muževa. Jedna od tih žena je srpska matematičarka Mileva Marić (1875- 1848), poznatija kao prva supruga Alberta Ajnštajna, piše Jutarnji.

Školovanje u Zagrebu

Mileva Marić rođena je 1875. godine u dobrostojećoj srpskoj porodici u mestu Titel u Bačkoj, tada komandnom mestu Vojne granice Habsburške monarhije. Uvidevši da se sprema ukidanje Vojne granice, njen otac Miloš Marić napustio je vojničku i odabrao činovničku karijeru koja ga je 1892. godine dovela u Zagreb. Mileva je svoj izvanredni talent za matematiku i fiziku počela da iskazuje kao trinaestogodišnja devojčica, a njen otac želeo je da joj omogući školovanje.

No, restriktivno zakonodavstvo Austro-Ugarske monarhije prema školovanju devojaka u gimnazijama i na fakultetima zadalo je muke Marićevima. Ipak, uspeli su da je upiše kao privatnu učenicu u Veliku gimnaziju (danas Gornjogradska gimnazija). Iduće školske godine dozvoljeno joj je da javno sluša i predavanja iz fizike, a oslobođena je i plaćanja školarine. Ipak, u Zagrebu nije maturirala jer je njen otac želeo da Mileva studira u Švajcarskoj pa joj je omogućio da četvrti razred srednje škole završi u Cirihu.

Kako je upoznala Alberta

Mileva Marić u leto 1896. godine upisala je Medicinski fakultet u Cirihu, ali se u jesen prebacila na studije matematike i fizike na Švajcarskom federalnom tehnološkom institutu (ETH). Bila je tek peta žena koju je primio ETH. Jedan od kolega tada 21-godišnje Mileve bio je Albert Ajnštajn, 17-godišnjak iz nemačkog grada Ulma. Dvoje mladih se zbližilo već prvih meseci studija, a ljubav se razvila u proleće 1897. godine. Zaljubljeni Albert želeo je da se 1900. oženi Milevom, ali je odustao zbog protivljenja majke Pauline.

No, ljubav između Mileve i Alberta se nastavila. Kao plod te strastvene ljubavne veze u januaru 1902. godine na svet je negde u okolini Novog Sada došla devojčica Lizerl koju je Mileva odmah dala na usvajanje. Devojčici se nakon dve godine izgubio svaki trag. Da su Mileva i Albert imali vanbračnu ćerku, saznalo se tek kada su 1992. objavljena njihova ljubavna pisma. Prema nekim teorijama, Lizerl se razbolela od šarlaha i umrla, ali nikad nije nađena njena umrlica. Postoji i priča da su devojčicu usvojili Milevini prijatelji Helena i Milivoje Savić iz Beograda.

Čudesna 1905. godina

Mileva je u međuvremenu diplomirala, a Albert i diplomirao i doktorirao te dobio posao u Saveznom birou za patente u Bernu gde su se preselili. Uprkos protivljenju Ajnštajnove majke, Albert i Mileva su se venčali 1903. godine i dobili dva sina, Hansa Alberta (1904), koga su zvali Adu, i Eduarda (1910), koga su zvali Tete. “Čudesne” 1905. godine Ajnštajn je objavio tri velika rada: specijalnu teoriju relativiteta, objašnjenje Braunovog kretanja i objašnjenje fotoelektričnog efekta.

- Dok je Ajnštajn radio u patentnom birou, u svoje slobodno vreme napisao je četiri od pet radova koji su transformisali fiziku. Mileva mu je pomagala proveravajući matematiku u njegovim radovima. Istinski mu je pomagala, ali ideje su bile Ajnštajnove - utvrdio je Valter Ajzekson, autor knjige “Einstein: The Life of a Genius”. Poznati američki novinar i publicista Denis Overbaj, pak, u svojoj knjizi “Einstein in Love” tvrdi da je Mileva Marić bila talentovanija matematičarka od svog slavnog supruga, ali svoj talenat nikada nije realizovala, jer se posvetila porodici.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE.

Izvor: Jutarnji.rsStll Kurur  

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan