Zbog ljubavi sa Ajnštajnom Mileva je dala dete na usvajanje i zauvek ostala u njegovoj senci

Zbog ljubavi sa Ajnštajnom Mileva je dala dete na usvajanje i zauvek ostala u njegovoj senci

Poznati američki novinar i publicista Denis Overbaj, pak, u svojoj knjizi tvrdi da je Mileva Marić bila talentovanija matematičarka od svog slavnog supruga, ali svoj talenat nikada nije realizovala, jer se posvetila porodici.

Kao i prošle godine, BBC je objavio listu 100 inspirativnih i uticajnih žena iz 60 zemalja sveta u dobi između 15 i 94 godine. Među njima su naučnice, književnice, lideri država, umetnice, aktivistkinje. Takođe, tu listu prate i kratki videoprilozi o nadarenim ženama iz prošlosti koje svoj talenat nisu razvile jer su bile u senci svojih muževa. Jedna od tih žena je srpska matematičarka Mileva Marić (1875- 1848), poznatija kao prva supruga Alberta Ajnštajna, piše Jutarnji.

Školovanje u Zagrebu

Mileva Marić rođena je 1875. godine u dobrostojećoj srpskoj porodici u mestu Titel u Bačkoj, tada komandnom mestu Vojne granice Habsburške monarhije. Uvidevši da se sprema ukidanje Vojne granice, njen otac Miloš Marić napustio je vojničku i odabrao činovničku karijeru koja ga je 1892. godine dovela u Zagreb. Mileva je svoj izvanredni talent za matematiku i fiziku počela da iskazuje kao trinaestogodišnja devojčica, a njen otac želeo je da joj omogući školovanje.

No, restriktivno zakonodavstvo Austro-Ugarske monarhije prema školovanju devojaka u gimnazijama i na fakultetima zadalo je muke Marićevima. Ipak, uspeli su da je upiše kao privatnu učenicu u Veliku gimnaziju (danas Gornjogradska gimnazija). Iduće školske godine dozvoljeno joj je da javno sluša i predavanja iz fizike, a oslobođena je i plaćanja školarine. Ipak, u Zagrebu nije maturirala jer je njen otac želeo da Mileva studira u Švajcarskoj pa joj je omogućio da četvrti razred srednje škole završi u Cirihu.

Kako je upoznala Alberta

Mileva Marić u leto 1896. godine upisala je Medicinski fakultet u Cirihu, ali se u jesen prebacila na studije matematike i fizike na Švajcarskom federalnom tehnološkom institutu (ETH). Bila je tek peta žena koju je primio ETH. Jedan od kolega tada 21-godišnje Mileve bio je Albert Ajnštajn, 17-godišnjak iz nemačkog grada Ulma. Dvoje mladih se zbližilo već prvih meseci studija, a ljubav se razvila u proleće 1897. godine. Zaljubljeni Albert želeo je da se 1900. oženi Milevom, ali je odustao zbog protivljenja majke Pauline.

No, ljubav između Mileve i Alberta se nastavila. Kao plod te strastvene ljubavne veze u januaru 1902. godine na svet je negde u okolini Novog Sada došla devojčica Lizerl koju je Mileva odmah dala na usvajanje. Devojčici se nakon dve godine izgubio svaki trag. Da su Mileva i Albert imali vanbračnu ćerku, saznalo se tek kada su 1992. objavljena njihova ljubavna pisma. Prema nekim teorijama, Lizerl se razbolela od šarlaha i umrla, ali nikad nije nađena njena umrlica. Postoji i priča da su devojčicu usvojili Milevini prijatelji Helena i Milivoje Savić iz Beograda.

Čudesna 1905. godina

Mileva je u međuvremenu diplomirala, a Albert i diplomirao i doktorirao te dobio posao u Saveznom birou za patente u Bernu gde su se preselili. Uprkos protivljenju Ajnštajnove majke, Albert i Mileva su se venčali 1903. godine i dobili dva sina, Hansa Alberta (1904), koga su zvali Adu, i Eduarda (1910), koga su zvali Tete. “Čudesne” 1905. godine Ajnštajn je objavio tri velika rada: specijalnu teoriju relativiteta, objašnjenje Braunovog kretanja i objašnjenje fotoelektričnog efekta.

- Dok je Ajnštajn radio u patentnom birou, u svoje slobodno vreme napisao je četiri od pet radova koji su transformisali fiziku. Mileva mu je pomagala proveravajući matematiku u njegovim radovima. Istinski mu je pomagala, ali ideje su bile Ajnštajnove - utvrdio je Valter Ajzekson, autor knjige “Einstein: The Life of a Genius”. Poznati američki novinar i publicista Denis Overbaj, pak, u svojoj knjizi “Einstein in Love” tvrdi da je Mileva Marić bila talentovanija matematičarka od svog slavnog supruga, ali svoj talenat nikada nije realizovala, jer se posvetila porodici.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE.

Izvor: Jutarnji.rsStll Kurur  

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija isključenja struje Isključenje struje bebe vremenska prognoza jkp lisje horoskopski znaci raspored sahrana i ispraćaja novosadsko porodilište Dom zdravlja Novi Sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević skupština grada novog sada pošte srbije raspored sahrana novi sad Elektrodistribucija Novi Sad zodijak štrajk poštara novosađani novorođenčad betanija elektrovojvodina bez struje bez vode sahrane novi sad horoskop servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo gradonačelnik Miloš Vučević isključenje vode dnevni horoskop