Zbog masovnog odlaska u inostranstvo Srbiji nedostaje najmanje 7.000 vozača

Zbog masovnog odlaska u inostranstvo Srbiji nedostaje najmanje 7.000 vozača

Nestašica ovog kadra više godina unazad već blokira rad mnogih domaćih prevoznika, među kojima, bilo da je u pitanju domaći bilo međunarodni transport, ne postoji firma gde kamioni ne stoje jer nema ko da ih vozi.

Problem je sve izraženiji i u prevozu putnika. Samo u Gradskom saobraćajnom preduzeću "Beograd", umesto sadašnjih oko 1.600 vozača, od septembra će autobuse voziti 350 manje, jer ih je platežna moć velike kompanije iz Nemačke već preuzela i oni tokom ovog leta odrađuju svoj otkazni rok, piše "Danas".

Možda je u toj priči najveći problem to što država ništa ne čini da prevoznicima pomogne kako bi rešili nedostatak, pa vozači masovno odlaze u inostranstvo gde zemlje zapadne i srednje Evrope mogu da ponude i veće zarade i znatno bolje uslove. Oni pri tom nemaju teškoće oko radnih dozvola, jer države u koje odlaze uvažavaju potrebe svoje privrede i bez reči obezbeđuju papire posebno kada to od njih traže velike transportne kompanije. Tako je Srbija došla u situaciju da samo u ovom trenutku, prema najgrubljim procenama, nedostaje najmanje 7.000 vozača.

Ne postoji način, ni statistikom ni anketom, da se utvrdi ni približan broj koji bi pokazao razmere ove nestašice kadrova. Posebno jer se stanje na tržištu stalno menja, pa jedan prevoznik može ovog meseca da nađe i zaposli dva vozača, ali mu i tri odu, ili u drugu firmu ili pre u inostranstvo. U problemu su čak i oni koji rade samo na domaćem tržištu, gde su uslovi bolji, ture su kraće i ljudi ne odsustvuju puno od kuće. Slično je i u prevozu putnika, ali su u najtežoj poziciji preduzeća koja se ne bave isključivo transportom, trgovinske i proizvodne firme, u njima vozači rade i utovar, istovar, papirologiju i još češće odlaze tamo gde su uslovi bolji – kaže za "Danas" Neđo Mandić, predsednik Poslovnog udruženja "Međunarodni transport" koje okuplja oko hiljadu prevozničkih kompanija.

On ističe da su u udruženju pre više godina uočili da će doći do nedostatka vozača, jer stalno prisutni na zapadnim drumovima, registrovali su da se transport uvećava i da strani prevoznici preuzimaju kadrove iz istočne i južne Evrope.

Oni su tražili pomoć države kako bi iz 50 srednjih saobraćajnih škola đaci izlazili kao gotovi vozači za sve kategorije, a ne samo za "C" kako je sada slučaj. Odgovoreno im je da nema para za te dodatne obuke, a inicijativa Udruženja da oni školama obezbede adekvatne kamione i prikolice potrebne za obuku đaka, nije prihvaćena. Uz to, naš zakon dozvoljava da za vozača autobusa ili kamiona sa prikolicom, odnosno "D" i "E" kategoriju može da se polaže samo sa navršenom 21 godinom. Srednjoškolci koji iz klupa izlaze sa "C" dozvolom, moraju naredne tri godine da čekaju na to prave i oni u međuvremenu odlaze na druge poslove.

Više o voj temi pročitajte na sajtu Danas.rs. 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Saša

  pre 284 dana i 12 sati

  Naravno da odlaze,jer poslodavci ne žele da podižu visinu zarada za vozače.Navikli su da samo trpaju što više u svoje džepove. Poslodavci ne uplaćuju pun iznos plate,utaje tako porez,a od firmi sa koje vrše prevoz,uredno dobiju novac.Nemci i ostale slične države generacijama grade firme,a u Srbiji žele da se obogate na nelegalan i brz način.U Srbiji vozači voze više od dozvoljenog,muvaju sa taho trakama i još firme teraju vozače da kada moraju da prave pauze,voze kombije koji nemaju taho uređaje.Žele da vozač radi 24h za 40000 din...Neka daju platu za vožnju po Srbiji 1000€ i više i da se vozi regularno,naći će odmah vozače.
  Ali poslodavci bi da imaju robove,a ne vozače

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Saša

  pre 284 dana i 12 sati

  Neće niko da vozi za male plate.
  Firme bi da imaju roba za 30000-40000 dinara ,koji će pripremati sedi robu,sam je natovariti ručno i viljuškarem,voziti,štampati otpremnice po istovarima,istovarati robu,brisati police u radnjama,slagati robu na rafove,uraditi trebovanje.....Hoće da im vozač obavlja još 5 poslova pored vožnje za plati 30009-40000 dinara.
  Pametni su jako. Neka plate,pa neka se klate,a ne da se ponašaju prema vozačima kao da su stoka. A za bogaćenje treba vremena,a ne može preko noći.
  Kada to prihvate,možda će imati vozače.

  Oceni komentar:
  1
  6