Zbog nemogućnosti da se usavršavaju, lekari odlaze u inostranstvo

Zbog nemogućnosti da se usavršavaju, lekari odlaze u inostranstvo

Vojvodina je ostala bez 970 zaposlenih lekara, a 200 je zatražilo sertifikat za odlazak u Nemačku.

Dejana Verkić naredne godine završava medicinu, a kako u Srbiji nema mogućnost da se usavršava, moraće da potraži zaposlenje van granica.

– Svesna sam toga da ću u Nemačkoj morati da krenem ispočetka, odnosno moraću dodatno da se usavršavam da bih mogla da radim u nekoj medicinskoj ustanovi. Nije to baš tako jednostavno kao što izgleda. Čeka me još koja godina školovanja, pa tek onda rad u bolnici. Spremna sam i na to, jer uslova da živim od diplome za koju se školujem u Srbiji nemam - kaže za "Blic" Verkićeva, uz napomenu da u Nemačku odlazi jer joj je drugarica tamo već dve godine i ima obezbeđen smeštaj, te da se u protivnom ne bi usudila na takav korak.

Od 4.000 lekara, zahtev za obnovu licence u Vojvodini nije podnelo njih 827, a čak 143 nije ispunilo uslov za njeno dobijanje.

– Dobar deo lekara nije obnovio licencu jer neki nisu ispunili uslove, odnosno nisu imali dovoljan broj bodova, dok drugi nisu želeli da ostanu da rade. Prošle godine Lekarska komora Vojvodine izdala je 125 sertifikata za odlazak u inostranstvo, a od početka ove godine izdato je čak 75 takvih zahteva - kaže dr Taita Stojiljković, predsednica Izvršnog odbora Regionalne lekarske komore Vojvodine, objašnjavajući aktuelnu tešku situaciju u vojvođanskom zdravstvu.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan