Zbog neposedovanja novih fiskalnih kasa i neizdavanja računa, od 1. maja zatvorena 143 objekta

Zbog neposedovanja novih fiskalnih kasa i neizdavanja računa, od 1. maja zatvorena 143 objekta

Poreska uprava je od 1. maja, početka pune primene Zakona o fiskalizaciji, izvršila 760 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja. U 143 objekta izrečena je mera zabrane obavljanja delatnosti i to – u 138 objekata na 15 dana i u pet objekata na 90 dana.

Nataša Arsić, načelnica Odeljenja za strateške rizike u Poreskoj upravi izjavila je da "nema zaštićenih i tolerancije" i istakla da dužina zabrane rada zavisi od toga da li su prvi, drugi ili treći put uhvaćeni u prekršaju.

Mislim da su oni kasno ušli u sam proces fiskalizacije, ali ovde nisu bile samo kontrole uvođenja fiskalnih uređaja u novi sistem već je bila i kontrola onih koji ne izdaju račune – objasnila je načelnica.

Prema njenim rečima, sve kontrole koje se rade u Poreskoj upravi, ne samo evidentiranje prometa preko fiskalnih uređaja nego i sve poreske kontrole, rade se isključivo na bazi analize rizika i kriterijuma za izbor obveznika za kontrolu.

Dodaje da ti kriterijumi upućuju na delimično ili potpuno nepoštovanje propisa i u skladu s tim se opredeljuju kontrole obveznika.

Oko 131.000 poreskih obveznika je uzelo subvencije, a njih oko 113.500 je do sada povezano na sistem – naglasila je Arsić i poručila da će pijačni prodavci do kraja godine biti u posebnom statusu.

Uredba je promenjena u skladu sa njihovim zahtevima, do kraja godne su oslobođeni fiskalnih uređaja – zaključila je.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan