Zbog obaveštenja na ulazu u "Promenadu" reagovao i Šabić

Zbog obaveštenja na ulazu u "Promenadu" reagovao i Šabić

Posetioce TC "Promenada" je tokom proteklog vikenda iznenadilo obaveštenje koje je uprava postavila na ulazu u taj novosagrađeni objekat, a u kome se građanima skreće pažnja na činjenicu da mogu biti fotografisani i da se njihove fotografije mogu koristiti za objavljivanje u medijima i u komercijalne svrhe.

U spornom obaveštenju se kaže:

- Želimo da vam skrenemo pažnju na činjenicu da vaš ulazak na posed Šoping centra Promenada Novi Sad, u smislu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i Zakona o javnom informisanju i medijima, podrazumeva i eventualno korišćenje uhvaćenih fotografija i objavljivanje istih putem sredstava medija. Ukoliko se fotografije budu koristile u komercijalne svrhe i budu prikazivane u javnosti i putem masovnih medija, sva prava za korišćenje vašeg lika automatski se prenose na kompaniju Nepi Project One D.O.O. Takođe, smatraće se da ste nakon čitanja ovog obaveštenja i ulaska u tržni centar dali svoju saglasnost za obradu fotografije vašeg lika u smislu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koja će uključivati, između ostalog, objavu, otkrivanje i prenošenje fotografije. Za korišćenje fotografije i vašeg lika na istom nadoknada ne postoji. Ako se ne slažete sa uslovima ovog obaveštenja, molimo vas da nam se obratite.

Kako prenosi "Blic", ovo obaveštenje izazvalo je revolt brojnih građana, pogotovo nakon što je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić na svom tviter nalogu objavio fotografiju obaveštenja uz komentar – "Šta znači, mogu da objasne samo 'autori'. A sa pravnog stanovišta je – nezakonito".

Iz "Promenade" pak navode za taj beogradski list da je 26. januara u objektu boravio određen broj fotografa, koje je angažovala njihova kompanija za fotografisanje samog centra.

- Isključivo u cilju informisanja posetilaca o pomenutoj aktivnosti tokom trajanja iste, na ulasku u TC "Promenada" postavljeno je obaveštenje, koje je odmah nakon prestanka aktivnosti uklonjeno. Kako se određeni broj građana Novog Sada javio sa upitom za dodatno pojašnjenje pomenutog obaveštenja, želimo da otklonimo bilo kakve sumnje u vezi s tim predmetom, te da informišemo javnost o sledećem: Fotografije nastale tokom tog dana su namenjene za potrebe ilustrovanja rada TC Promenada i korišćenje na veb sajtu centra i društvenim mrežama u vlasništvu centra, uz prethodnu obradu fotografija na način da bude onemogućeno utvrđivanje i prepoznavanje ličnog identiteta pojedinaca – piše u odgovoru predstavnika ''Promenade'' koji je stigao na adresu "Blica".
 

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan