Zbog pametnih telefona zanemarujemo ljude u okruženju

Zbog pametnih telefona zanemarujemo ljude u okruženju

Prosečan korisnik čak 85 puta tokom dana proveri svoj pametni uređaj. Ako nastavimo ovako, postaćemo otuđeni, usamljeni, depresivni, skloni panici i fobijama.

On je prvo što ugledamo kad otvorimo oči i poslednje pre nego što zaspimo. Uz nas je kad smo nervozni, srećni, tužni, uvek spreman da nas razonodi. Bez njega smo kao bez glave. Odavno je ušao u učionice, stigao do trpezarijskog stola, a ušunjao se čak i u spavaću sobu. Naš najbolji prijatelj, partner, ljubavnik. Pametni telefon.

Do pre samo nekoliko godina, proveravanje telefona usred razgovora smatralo se nepristojnim gestom, ali sada je postalo socijalno prihvatljivo iz jednostavnog razloga - svi to rade.

Dok igramo igrice, "visimo" na netu i društvenim mrežama, ili se zabavljamo na nekoj od bezbrojnih aplikacija, zaboravljamo na ljude u okruženju. Opominju nas i ugostitelji, pa nas u kafićima dočekuje natpis "Nemamo bežični internet da biste vi mogli da razgovarate međusobno umesto sa svojim pametnim telefonima".

Kako zaista izgledamo u situaciji dok sedimo u društvu zagledani u svoje telefone, pokazao je britanski fotograf Romero. On je na svom vebsajtu postavio fotografije koje prikazuju grupe ljudi u prevozu, parku, na večeri, u kafiću kako zure u svoje telefone ne komunicirajući međusobno. Virtuelna izložba "Smrt konverzacije" danas je još aktuelnija nego pre dve godine, kada je postavljena.

Prosečan korisnik 85 puta dnevno proveri telefon, što je dva puta više nego što mislimo - poražavajuća je statistika Notingem Trent Univerziteta. Druga istraživanja još su slikovitija, pa kažu da je prosečna osoba dnevno na telefonu sat i po, što ne zvuči tako strašno. Ali, to je 23 dana godišnje i 3,9 godina prosečnog životnog veka, što je već zabrinjavajuće.

Vest u celosti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan