Zbog poledice u Novom Sadu više posla za lekare Hitne pomoći

Zbog poledice u Novom Sadu više posla za lekare Hitne pomoći

Kada je temperatura ispod nule, kada napada sneg i stvori se poledica, povrede su gotovo neizbežne. Zbog toga se i povećao obim posla u novosadskom Urgentnom centru, prenosi RTV.

Iako je kretanje deo naše svakodnevice i životne obaveze ne mogu da čekaju, lekari savetuju dodatan oprez.

S obzirom na vremenske uslove, opasnost od padova i ozbiljnijih povreda je na svakom koraku. Građani kažu da vode računa o sopstvenoj bezbednosti.

Početkom ove nedelje se obim posla u Urgentnom centru povećao za 40 odsto. Bilo je gotovo stotinu padova i 50 preloma. Kada je starosna granica u pitanju, nije bilo pravila, prenosi RTV. 

- Najčešće povrede su prelomi dugih kostiju, kod starije generacije to je nažalost prelom kuka, prelom zgloba, prelom podlaktice, nadlaktice i tako dalje – kaže doc. dr Dragan Nikolić, upravnik Urgentnog centra i napominje da su povrede kod starije generacije, vrlo rizične i mogu biti opasne po život.

Mere prevencije su redukovanje kretanja koliko je to moguće, pažljivo kretanje uz manje korake i izbor adekvatne obuće, kažu stručnjaci. Starije osobe trebalo bi da izbegavaju padove na kukove i bedrene kosti, tako što će se zaštiti rukama. Iako tada postoji opasnost od preloma ili iščašenja ruke, te povrede su ipak lakše od onih u donjem delu tela. Takođe, stručnjaci upozoravaju na kobnu kombinaciju zimskih uslova i alkohola.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Republički hidrometeorološki zavod novorođenčad Isključenje struje horoskop jkp novosadska toplana bez grejanja betanija novosadsko porodilište horoskopski znaci astrologija JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje klinika za ginekologiju i akušerstvo Hitna pomoć srpska pravoslavna crkva novosađani servisne informacije novi sad Dom zdravlja gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bebe bez struje bez vode isključenja struje raspored sahrana novi sad isključenje vode raspored sahrana i ispraćaja isključenje grejanja sahrane novi sad dnevni horoskop elektrovojvodina