Zbog preprodavaca jedan trgovinski lanac ograničio kupovinu akcijskih proizvoda

Zbog preprodavaca jedan trgovinski lanac ograničio kupovinu akcijskih proizvoda

Jedan poznati trgovinski lanac ograničio je ovih dana kupovinu po potrošaču na šest proizvoda iz asortimana na akciji, što je izazvalo različite komentare na društvenim mrežama.

U tom megamarketu ističu da je svrha ove mere sprečavanje eventualnih zloupotreba, kao što je kupovina velikih količina radi dalje prodaje.

Na ovaj način omogućavamo i što većem broju naših potrošača da dođu do željenog proizvoda tokom trajanja akcije − navode u ovom trgovinskom lancu. − Nastojimo da svojim potrošačima ponudimo najbolje akcije i količine planiramo tako da zadovolje potrebe velikog broja kupaca za traženim artiklima.

Na popustu su tunjevina, čips i beli sir, a građani mogu da pazare šest proizvoda na akciji prilikom jedne kupovine. Ovo nije prvi put da se primenjuje ovakva mera, ali je trgovci ne koriste često. U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije ističu da građani koji pazare za sopstvene potrebe ne bi smeli da se ograničavaju, ali da znaju za problem prekomerne kupovine radi preprodaje, pišu Novosti.rs.

− Pojedinci kupuju velike količine robe na akciji koju posle preprodaju drugim radnjama ili na pijacama - kažu u NOPS. − Ipak, ograničenje bi moglo da se tumači i kao nepoštena poslovna praksa. Ako neko kupuje kao potrošač za lične potrebe ne bi smela da mu se ograničava količina. Ukoliko hoće da pazari, na primer devet ili deset proizvoda za sebe, i doneo je takvu ekonomsku odluku na osnovu informacije da je taj artikal na popustu. Kada je došao u market, saznao je da to ne može da učini, a utrošio je vreme i novac da dođe do prodavnice.

Ukoliko ta mera ima svrhu da spreči nekoga da robu pazari u komercijalne svrhe, onda je to, kako kažu, razumljivo, mada nije najbolje rešenje.

Deo potrošača ima razumevanja za odluku trgovinskog lanca da ograniči kupovinu proizvoda na akciji.

- Cena je povoljna i treba sprečiti skladištenje - smatra jedan tviteraš. - Osim toga, više ljudi će uspeti da kupi jeftiniji proizvod.

S druge strane, pojedini građani izražavaju bojazan da je ova mera povezana sa krizom i da bi uskoro mogla da se proširi na brojne artikle.

Oceni vest:
5
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Igor

  pre 654 dana i 7 sati

  Pitanje je kolika količina je "za ličnu upotrebu". Recimo, kada poručiš 3 ista proizvoda sa Aliexpress-a kao fizičko lice, odmah te oporezuju kao da preprodaješ u komercijalne svrhe. Jer, kako kažu u obrazloženju, "nikome ne treba 3 ili više istih proizvoda za ličnu upotrebu". Država bi mogla da se odluči koja količina je za ličnu, a koja za komercijalnu, upotrebu.

  Oceni komentar:
  1
  11
 • Šta se mora nije teško

  pre 653 dana i 17 sati

  Filozofija Carine u Srbiji je i dalje iz perioda Socijalizma/komunizma 1960-1989.
  Nijedna moderna zemlja ne primenjuje tako rigorozne mere prema pojedincima (da se ne daj Bože slučajno neki pojedinac ne obogati preko poštanskih porudžbina!)
  Mađarska je uvela ograničenje kupovine konzervi za strance ( a la Serb) zbpg straha od vojnih sukoba.
  Akcije kod nas se odnose na robu kojoj ističe rok trajanja, što najbolje znaju penzioneri,
  jer se "akcije za penzionere" samo iz tog razloga i sprovode.

  Oceni komentar:
  1
  7