Zbog suše značajno smanjen rod svih ratarskih kultura

Zbog suše značajno smanjen rod svih ratarskih kultura

Ekstremno visoke temperature prepolovile ovogodišnji rod gotovo svih ratarskih kultura, suncokreta 20 odsto manje, a šećerna repa 50 odsto.

Suša je uništila ovogodišnji rod mnogih ratarskih kultura. Stručnjaci objašnjavaju da je kukuruz više nego prepolovljen, suncokreta će biti za 20 odsto manje nego prošle godine, soje za oko 60 odsto, dok šećerna repa može da bude uništena i do 50 odsto.

Brojke su daleko od povoljnih, a poljoprivrednici su ogročeni što ne dobijaju pomoć od republike i pokrajine, jer je srpske oranice, definitivno, zadesila ozbiljna elementarna nepogoda.

- Na ovogodišnji rod kukuruza presudno je uticala suša, ali i primena agrotehničkih mera – kazao je Milisav Stojaković, rukovodilac Odeljenja za kukuruz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, na okruglom stolu koji je održan u Novom Sadu, u organizaciji Asocijacije "Žito Srbije".

- Kukuruz se razlikuje od parcele do parcele, u zavisnosti od toga šta je tu bilo zasejano prošle godine, koji su hibridi korišćeni u ovogodišnjoj setvi, u zavisnosti broja biljaka po jedinici setvene površine i upotrebe mineralnih đubriva.

Zbog teške situacije kod mnogih poljoprivrednika, jer pojedini ove godine neće morati ni da ulaze u njive koliko im je rod uništen, iz Sabora proizvođača agroprivrede Srbije apeluju za neophodnu reakciju države. Oni su poslali i pismo Ministarstvu poljoprivrede sa predlozima kako da im se pomogne.

- Tekući krediti za poljoprivredu da se reprogramiraju na jednu godinu, a da se u tom periodu plaća samo kamata – priča Zoran Milićević, predsednik SPAS.

- Tražimo i da se porezi, doprinosi i ostale dažbine na poljoprivredno zemljište obustave za ovu godinu, kao i da se što pre proceni nastala šteta na njivama i da se dozvoli lokalnim samoupravama da na svojim teritorijama proglase elementarnu nepogodu.

SOJU NAPALA I BOLEST

Predsednik udruženja "Žito Srbije" Vukosav Saković naglasio je da ovogodišnja suša uništila prinos i da će prema prvim procenama biti čak 30 do 50 odsto manji nego lane.

- Soja je pretrpela znatnu štetu, jer je uz sušu pogođena i biljnim štetočinama i bolestima – objasnio je Saković.

- Kod soje se očekuje pad prinosa sa skoro četiri tone po hektaru, koliko je bilo u 2016. godini, na dve tone. Kod kukuruza, optimisti predviđaju rod od pet tona po hektaru, dok pesimisti smatraju da će rod biti manji od dve tone.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan