Zbog traumatičnih iskustava na porođaju neke žene odustaju od drugog deteta

Zbog traumatičnih iskustava na porođaju neke žene odustaju od drugog deteta

Čak 10 odsto žena odustaje od drugog porođaja zbog izuzetno lošeg iskustva s prvim, podatak je istraživanja Centra za mame.

Istraživanje je rađeno na osnovu iskustava žena na porođaju i odnosu medicinskog osoblja prema porodiljama.
 
Prema tim rezultatima, 60 odsto žena nije imalo porođaj kakav su želele, u 70 odsto slučajeva lekari i medicinske sestre nisu se predstavili porodiljama i objasnili im proces porođaja, a najzabrinjavajući je podatak da je dosta njih odustalo od drugog deteta zbog lošeg iskustva s prvim porođajem.
 
Jovana Ružičić iz Centra za mame kaže da fokus nisu bili ni hrana, ni uslovi u porodilištima, pa ni korupcija, iako su i to veoma veliki problemi. Kako objašnjava, odlučili su se za odnos prema porodiljama jer je to najlakše izmeniti i ne zahteva milionska sredstva.
 
"Neke kažu da su imale dobro iskustvo, ne možemo da kažemo da su iskustva samo loša, ali je prevelik procenat onih loših. Neke i dan danas imaju traumu zbog porođaja i rasplaču se kada o tome pričaju. Shvatili smo da žene izlaze iz porodilišta sa traumama", ispričala je Ružičić za N1.
 
Ona objašnjava da ovo nije problem poslednjih nekoliko godina i da nije stvar samo jedne vlasti, već višedecenijski problem za čije rešavanje će biti potrebna najmanje jedna decenija. Ružičić kaže da se radi na tome da se standardizuje priprema za porođaj, a prema podacima UNICEF-a, 13 odsto žena se adekvatno sprema za porođaj. Ona napominje da priprema nije dostupna u svim domovima zdravlja, a pogotovo je nedostupna za žene koje trudničko bolovanje otvaraju tek 28 dana pred porođaj.
 
Cetnar za mame je dve nedelje pred izbore poslao dopis svim strankama sa pitanjem šta će, ukoliko dođu na vlast, uraditi da se promeni tretman prema porodiljama. Kako otkriva, odziv je bio mali, a od stranaka koje su prešle cenzus odgovorile su samo četiri i to one najslabije. Najveće partije nisu dale odgovor kako će poboljšati status porodilja.
 
Više o ovom istraživanju, pročitajte na portalu N1. 
 
Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • boco

  pre 2297 dana i 20 sati

  ima svega kod nas, ali definitivno stanje je lose
  ima pazljivih i strucnih lekara i sestara, ali u vecini slucajeva nije tako

  Oceni komentar:
  0
  0