Zbog urbanističkog plana, ulični zborovi građana na Telepu

Zbog urbanističkog plana, ulični zborovi građana na Telepu

U četvrtak 17. februara održaće se samoorganizovani zborovi građana ispred prostorija MZ "Bratstvo - Telep" i MZ "Nikola Tesla - Telep".

Stanovnici ovog dela grada odlučili su se na ovaj korak, jer im nije omogućeno da i zvanično sazovu zbor na kojem žele da raspravljaju o problematičnim aspektima urbanističkih planova. Na ovaj način se poručuje vlastima da se ne sme ignorisati mišljenje građana, izjavila je Telepčanka Bojana Bodroža, na konferenciji za novinare koja je u ponedeljak održana ispred Gradske kuće.

Objasnila je da su krajem januara poslali zahteve Savetima MZ za iniciranje zbora sa potpisima građana u skladu sa statutima mesnih zajednica.

- Od njih smo dobili odgovor da to nije nadležnost Saveta MZ, što je u suprotnosti sa Statutom Grada. Potom smo se obratili predsednici Skupštine grada Novog Sada, Jeleni Marinković Radomirović sa istim zahtevom i nismo dobili nikakav odgovor. U ovakvoj situaciji mi smo bili primorani da kao građani sami organizujemo zborove građana, ako ne u prostorijama mesnih zajednica, onda ispred njih -  rekla je Bodroža.

Ona je pozvala stanovnike MZ  "Bratstvo – Telep", ali i ostale građane da u četvrtak 17. februara u 17 sati dođu ispred prostorija mesne zajednice u ulici Ilariona Ruvarca 18A.

- Prva tema zbora će biti plan za zelenu površinu na kraju Bulevara Patrijarha Pavla, koja je omeđena spomenutim bulevarom i Somborskom ulicom. Druga tema će biti plan uređenja igrališta koje je omeđeno  ulicama Ticanovom, Banijskom i Bulevarom Patrijarha Pavla. Građani žele da izraze svoje nezadovoljstvo u vezi sa onim što se nalazi u Planu generalne regulacije Telepa i GUP-a - kazala je Bodroža.

Drugi zbor građana održaće se istog dana ispred prostorija MZ "Nikola Tesla – Telep"  u ulici Geri Karolja 5, u 18 sati.

− Osnovna tema ovog sastanka biće plan izgradnje vijadukta na Bulevaru Evrope.  Mi pozivamo sve građane da se odazovu u sve većem broju i da stanovnici ovih mesnih zajednica obavezno ponesu lične karte,  jer ćemo zborove održati u skladu sa procedurama. Vodićemo zapisnike i ideja nam je kada izglasamo neke zaključke, da ih uputimo  Savetima MZ, Skupštini grada i svim nadležnim institucijama – objasnila je ova Telepčanka.

Istakla je da je izuzetno  važno da se građani ovih mesnih zajednica odazovu u što većem broju, jer ovo može biti poslednja prilika da izraze mišljenje o ovim štetnim planovima. Pozivi da prisustvuju upućeni su i predstavnicima vlasti.

Takođe pozivamo i sve ostale stanovnike Novog Sada da dođu i da nas podrže, jer nećemo raspravljati samo o problematičnim aspektima urbanističkih planova. Zapravo, ono što je veliki problem ovde jeste pravo građana da sami odlučuju o svom kraju. Tražićemo da se u novim statutima, koji treba da budu doneseni, predvidi mogućnost da građani sazivaju zborove građana - rekla je Bojana.

Smatra da su samoorganizovani zborovi posledica opšteg manira gradske, ali i šireg nivoa vlasti, koji ignorišu mišljenje građana. 

- Odlučili smo da sazovemo ove zborove uprkos tome što institucije nisu htele to da urade za nas. Nećemo dopustiti da budemo ignorisani i ućutkani, to je naša poruka - rekla je Bojana Bodroža.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Konsterniran!

  pre 799 dana i 8 sati

  Kako smete da sazivate zborove, bez dozvole Gradonačelnika, SNS partije ili njihove Policije?!

  Oceni komentar:
  0
  4