Zdrava ishrana za dijabetičare: Pet moćnih saveznika

Zdrava ishrana za dijabetičare: Pet moćnih saveznika

Ljudi koji se bore s dijabetesom često su suočeni s potrebom za promenom načina života i ishrane kako bi održali normalne nivoe šećera u krvi.

Osim lekova, ishrana igra ključnu ulogu u regulisanju nivoa glukoze u krvi kod osoba s dijabetesom. Postoje pet vrsta namirnica koje su posebno korisne i zdrave za njihov jelovnik jer pomažu u smanjenju i regulaciji nivoa šećera u krvi.

Orasi i semenke

Ovi sastojci su bogati zdravim mastima, proteinima i vlaknima, što može pomoći u kontroli šećera u krvi. Bademi, čia semenke i slično mogu se lako uključiti u različita jela, dok orasi mogu biti odlična zdrava užina.

Bobičasto voće

Ovo voće sadrži malo šećera, ali obiluje vlaknima i antioksidansima. Redovna konzumacija bobica može poboljšati osetljivost na insulin i smanjiti rizik od komplikacija povezanih s dijabetesom.

Integralne žitarice

Ove žitarice imaju nizak glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuju brz porast šećera u krvi kao što to čine rafinisane žitarice.

Mahunarke

Mahunarke su izuzetno bogate proteinima i vlaknima, što pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi i smanjenju rizika od insulinske rezistencije.

Lisnato povrće

Povrće poput spanaća, kelja i drugog zelenog povrća bogato je vlaknima, što usporava apsorpciju šećera u krvotok, sprečavajući nagle skokove i padove nivoa šećera u krvi. Ovo povrće može se konzumirati na različite načine, uključujući salate, variva, smutije i zdrave sokove.

 
Oceni vest:
14
11

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Aleksandar

  pre 39 dana i 21 sat

  Ovde treba i pomenuti aloe veru biljku odnosno gel koji kupi višak šećera u krvi.

  Oceni komentar:
  8
  2
 • Iz Telegrafa

  pre 27 dana i 17 sati

  Nekoliko emulgatora, aditiva u industrijski proizvedenoj hrani, uključujući karagen, trikalijum fosfat i guar gumu, povezano je sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2. To su rezultati velikog istraživanja tima francuskih naučnika.
  Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u The Lancet Diabetes & Endocrinology, sprovedeno je sa podacima 104.139 odraslih osoba, koji su praćeni od 1. maja 2009. do 26. aprila 2023. Od učesnika, njih 79 odsto bile su žene, a prosečna starost ispitanika bila je 42

  Oceni komentar:
  0
  0