Zdrave namirnice koje bi bilo dobro da izbegavate

Zdrave namirnice koje bi bilo dobro da izbegavate

Neke namirnice o kojima se često govori kao o zdravim, zapravo nisu baš toliko dobre za zdravlje. Evo koje od njih bi trebalo da izbegavate.

Voćni sokovi

Nisu svi voćni sokovi dobro za zdravlje. Najpre, u prodavnicama se mogu naći mnogi pasterizovani sokovi, što znači da je tim procesom izgubljeno dosta prirodnih i hranljivih supstanci. Stručnjaci kažu da ovi sokovi mogu da dovedu do povećanog nivoa šećera u krvi i preporučuju da ih izbegavate.

Dijetalni proizvodi

Nutricionisti su saglasni sa tim da reč “dijetalni” ne znači uvek da je proizvod zdrav, a to najpre tvrde da puter od kikirikija sa smanjenim sadržajem masti. Kikiriki puter sa smanjenim sadržajem masti obično sadrži mnogo šećera i soli, kako bi se nadoknadilo smanjenje masti.

Integralne žitarice

Integralne žitarice koje mnogi jedu za doručak, lako nas prevare da pomislimo da su super zdrave, naročito što važe za hranu sa visokim sadržajem hranljivih vlakana. Međutim, stručnjaci upozoravaju da većina kupovnih žitarica u sebi sadrži i šećer.

Kikiriki

Dobra strana je to što kikiriki sadrži minerale, hranljiva vlakna, vitamine, ali loša strana je što sadrži i mnoooogo soli, kao i dosta omega-6 masnih kiselina, čija se preterana konzumacija povezuje sa dijabetesom i Alchajmerovom bolešću.

Dijetalni napici

Iako mnogo očekuju da im dijetalni napici pomognu u skidanju viška kilograma, stručnjaci kaže da je efekat upravo suprotan. Istraživanje teksaškog Naučnog centra pokazalo je da veštački zaslađivači u ovim napicima ometaju sposobnost tela da reguliše količinu hrane koju unosimo i “tera” nas da jedemo više.

Suvo voće

Ako je voće zdravo, zdravo je i suvo voće – barem većina tako razmišlja. Međutim, iz svežeg voća se izbacuje voda da bi se dobilo suvo, tako da sav šećer koji neka voćka sadrži bude koncentrovan, objašnjavaju stručnjaci. To znači da suvo voće sadrži više šećera nego što mislimo, pa je zato uvek bolja varijanta – sveže voće!

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan