Zdravlje: Hronični stres šteti memoriji i pamćenju

Zdravlje: Hronični stres šteti memoriji i pamćenju

Analizirajući rezultate istraživanja, američki naučnici zaključili su da su problemi sa pamćenjem nakon stresne situacije direktno povezani sa upalom i sistemom imuniteta, a ne oštećenjem mozga.

Hronični stres i dugoročna uznemirenost štetni su za memoriju i pamćenje. Kada smo pod velikim stresom duži vremenski period, to može da dovede čak i do upalnih procesa u mozgu, gubitka pamćenja, a povezuje se i sa Alchajmerovom bolešću.

- U periodima krize, nadbubrežne žlezde luče adrenalin i kortizol. Hormon stresa preusmerava šećer u krvi ka mišićima, pa se tako smanjuje količina glukoze koja dospeva u hipokampus – deo mozga zadužen za memoriju. Vremenom, stres smanjuje hipokampus, što je simptom koji se dovodi u vezu i sa Alchajmerovom bolešću – izjavila je naučnica Kim Ajrin.

Hronični, psihosocijalni stres najčešće doživljavaju vojnici, žrtve maltretiranja i zlostavljanja i ljudi imaju pretpostavljene na radnom mestu koji ih na neki način muče.

Istraživanje je sprovedeno na Univerzitetu Ajova uz eksperiment na životinjama, dok naučnici tvrde da se dobijeni rezultati mogu primeniti i na ljude, jer stres uzrokuje jednake hemijske reakcije u telu i jednih i drugih.

- Nesumnjivo je utvrđeno kako je povišena prisutnost hormona stresa kod životinja bila povezana s manjim brojem veza između ćelija prefrontalnog korteksa, dela mozgu ključnog za kratkoročno pamćenje. Potvrđeno je i kako su ovakve promene bile povezane sa slabijim rezultatima na testiranjima kratkoročnog pamćenja – rekla je dr Ajrin.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Poljoprivredni sajam novorođenčad novi sad isključenja struje novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod bez vode Spens zdravlje novosađani vremenska prognoza 85. Međunarodni poljoprivredni sajam elektrovojvodina vremenska prognoza novi sad horoskopski znaci klinika za ginekologiju i akušerstvo Noć muzeja RHMZ bebe isključenje vode srednje škole novi sad horoskop tehnički pregled betanija JKP Vodovod i kanalizacija Isključenje struje novosadski sajam Vreme u Novom Sadu servisne informacije novi sad Novo naselje