Zdravlje: Hronični stres šteti memoriji i pamćenju

Zdravlje: Hronični stres šteti memoriji i pamćenju

Analizirajući rezultate istraživanja, američki naučnici zaključili su da su problemi sa pamćenjem nakon stresne situacije direktno povezani sa upalom i sistemom imuniteta, a ne oštećenjem mozga.

Hronični stres i dugoročna uznemirenost štetni su za memoriju i pamćenje. Kada smo pod velikim stresom duži vremenski period, to može da dovede čak i do upalnih procesa u mozgu, gubitka pamćenja, a povezuje se i sa Alchajmerovom bolešću.

- U periodima krize, nadbubrežne žlezde luče adrenalin i kortizol. Hormon stresa preusmerava šećer u krvi ka mišićima, pa se tako smanjuje količina glukoze koja dospeva u hipokampus – deo mozga zadužen za memoriju. Vremenom, stres smanjuje hipokampus, što je simptom koji se dovodi u vezu i sa Alchajmerovom bolešću – izjavila je naučnica Kim Ajrin.

Hronični, psihosocijalni stres najčešće doživljavaju vojnici, žrtve maltretiranja i zlostavljanja i ljudi imaju pretpostavljene na radnom mestu koji ih na neki način muče.

Istraživanje je sprovedeno na Univerzitetu Ajova uz eksperiment na životinjama, dok naučnici tvrde da se dobijeni rezultati mogu primeniti i na ljude, jer stres uzrokuje jednake hemijske reakcije u telu i jednih i drugih.

- Nesumnjivo je utvrđeno kako je povišena prisutnost hormona stresa kod životinja bila povezana s manjim brojem veza između ćelija prefrontalnog korteksa, dela mozgu ključnog za kratkoročno pamćenje. Potvrđeno je i kako su ovakve promene bile povezane sa slabijim rezultatima na testiranjima kratkoročnog pamćenja – rekla je dr Ajrin.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

NATO Spens betanija bombardovanje novog sada JGSP "Novi Sad" vremenska prognoza novi sad Isključenje struje novi sad NATO bombardovanje gradsko groblje jkp lisje jkp zoohigijena i veterina isključenje vode sahrane Novosadski polumaraton novorođenčad Republički hidrometeorološki zavod isključenja struje elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo Vreme u Novom Sadu raspored sahrana novi sad Petrovaradin novosađani novosadsko porodilište servisne informacije novi sad Elektrodistribucija Novi Sad Radio televizija vojvodine bebe bez vode