ZDRAVLJE: Kako da ubrzate cirkulaciju

ZDRAVLJE: Kako da ubrzate cirkulaciju

Zbog slabog krvotoka javljaju se simptomi u raznim delovima tela, koji mogu imati i kobne posledice...

Kada krv kroz organizam ne cirkuliše onako kako bi trebalo niti se organi snabdevaju sa dovoljno kiseonika i hranljivih materija, niti se organizam oslobađa od toksina u meri koja je neophodna da bi normalno funkcionisao.

Loša cirkulacija je posledica stanja kardiovaskularnog sistema. Iako su i te bolesti delom nasledne, na zdravlje srca i krvnih sudova naročito utiču nezdrave životne navike – pušenje, odsustvo aktivnosti, neodgovarajuća ishrana.

Stariji su dodatno podložni ovim problemima jer se često bore sa povišenim šećerom u krvi, a dijabetes loše deluje na cirkulaciju, oštećuje bubrege, oči i periferne krvne sudove...

Obično se ljudi prvo žale na lošu cirkulaciju u nogama, a stručnjaci kažu da se taj problem razvija postepeno. Zato u najranijim fazama bolesti često ostanu neprimećeni.

Stručnjaci za krvne sudove objašnjavaju da se prvo javljaju grčevi i težina u nogama. Ti simptomi se uglavnom povlače posle odmaranja, ali zakratko, do sledeće fizičke aktivnosti.

U osnovi loše cirkulacije je ateroskleroza. To je proces koji se razvija na zidovima arterija, odnosno dolazi do njihovog zadebljavanja, stvaranjem naslaga odnosno plakova. Zbot toga arterije postaju slabije prohodne i krute.

Kako umanjiti problem?

Lekari kažu da je, da bi se sačuvalo zdravlje krvnih sudova, ali i drugi organi, neophodno da krvni sudovi budu elastični. To se najbolje postiže zdravim načinom života.

1. Šetajte

Jedan od načina da poboljšate cirkulaciju u nogama je da idete u kratke šetnje, najbolje ujutru. Odredite rutu, šetajte bez naprezanja, i postepeno povećavajte dužinu dnevne trase. Ako ovu aktivnost uvodite odmah, pazite kad je poledica.

2. Masirajte noge

Masaža je odličan način za poboljšanje cirkulacije u stopalima. Maseri, recimo imaju posebne tehnike za masažu stopala, ali ako ne možete da priuštite profesionalnu masažu, snađite se sami. Ako vam je teško da sami masirate stopala, uzmite nešto vretenasto, može i mala oklagija, stavite je na pod, namestite pod sredinu tabana i onda pomeranjem nogu uz blago pritiskanje "šetajte" oklagiju ka prstima, pa ka peti. Lakše vam je ako to prvo radite jednom, pa drugom nogom. Može da pomogne i naizmenično tuširanje nogu hladnijom i toplom vodom.

3. Kružni pokreti

Ovo je laka vežba koju možete da uradite i dok u fotelji gledate TV. Ispružite nogu i okrećite svako stopalo u smeru kazaljke na satu deset puta. To će povećati fleksibilnost i dotok krvi u noge. Odmah ćete osetiti poboljšanje cirkulacije i fleksibilnosti nogu.

Hrana koja zagreva

Za dobru cirkulaciju važno je da pijete dovoljno vode, litar i po do dva dnevno, ali i neka hrana će vam pomoći da krv prostruji. Recimo, ljute papričice, ren, đumbir... Takođe, koristan je unos vitamina C i E.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

dnevni horoskop horoskopski znaci Elektrodistribucija Novi Sad novorođenčad elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp lisje betanija vremenska prognoza sahrane novi sad horoskop servisne informacije novi sad zodijak novosadsko porodilište bebe skupština grada novog sada Isključenje struje isključenje vode novosađani isključenja struje Dom zdravlja Novi Sad bez struje Republički hidrometeorološki zavod raspored sahrana i ispraćaja bez vode pošte srbije JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević štrajk poštara