ZDRAVLJE: Smanjite rizik, vežbajte makar i iz stolice

ZDRAVLJE: Smanjite rizik, vežbajte makar i iz stolice

Iako se dugo verovalo da je preterano sedenje štetno samo za kičmu, sve je više studija koje ukazuju da je ono pogubno za ceo organizam.

Deset sati za radnim stolom usko je povezano sa opasnošću od pojave teških bolesti, poput dijabetesa, srčanih problema i lošeg rada bubrega. Sedenje u stolici pet dana u nedelji dovodi do ukočenosti tela, skraćenja mišića i bolova u zglobovima. 

Da bi se ove posledice izbegle, važna je fizička aktivnost. Ukoliko ste od onih kojima stalno nedostaje slobodnog vremena za rekreaciju, stručnjaci savetuju da negativan uticaj sedenja umanjite sedeći u stolici.

Portal B92 prenosi šest sedećih vežbi pomoću kojih možete da ojačate mišiće stomaka i izbegnete krivljenje kičme, koje je prvo u nizu posledica načina života koji podrazumeva mnogo sedenja.

Rotiranje trupa

Sedite na ivicu stolice sa razdvojenim nogama. Ruke opružite u ravni ramena. Nagnite trup blago ka napred i desnom rukom zamahnite ka levom stopalu dok ga ne dodirnete. Vratite se u početni položaj, pa levom rukom zamahnite ka desnom stopalu. Uradite 20 ponavljanja za svaku stranu.

Podizanje kolena ka grudima

Sedite na stolicu. Ispravite kičmu, ne oslanjajući se na naslon stolice. Stopala su na podu, razmaknuta u širini kukova. Podignite desno koleno ka grudima i istovremeno uvucite stomak. Prilikom podizanja stavite ruke na potkolenicu da biste što bolje istegli donje trbušne mišiće. Ponovite vežbu 20 do 30 puta naizmenično podižući levu i desnu nogu.

Opružanje nogu

Sedite na stolicu bez oslanjanja na naslon. Rukama se držite za rukohvate. Savijte spojene noge i privucite kolena ka grudima, a zatim ih opružite. Ponovite vežbu 10 do 20 puta.

Jačanje bočnih mišića

Sedite na ivicu stolice, kičmu držite uspravno. Oslonite se rukama na rukohvate. Nagnite telo u stranu, oslanjajući se na jedan sedalni mišić. Spojite noge i podignite kolena ka grudima. Vratite se u početni položaj. Ponovite vežbu naginjući se na drugu stranu. Uradite 10 do 20 ponavljanja za svaku stranu.

Podizanje na ruke

Sedite na stolicu bez oslanjanja na naslon. Rukama se držite za rukohvate. Koristeći snagu ruku podignite zadnjicu. Ostanite u tom polažaju 15 do 20 sekundi. Vratite se u sedeći položaj pa ponovite vežbu još tri puta.

Lakat – koleno

Sedite na stolicu, kičma je uspravna, ne oslanjajte se na naslon. Dlanove stavite na potiljak. Podignite desno koleno ka grudima, a levi lakat priljubite uz desno koleno. Vratite se u početni položaj. Ponovite 15 puta naizmenično suprotan lakat – suprotno koleno.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija zodijak novosadsko porodilište Dom zdravlja Novi Sad pošte srbije raspored sahrana novi sad bebe elektrovojvodina štrajk poštara bez vode isključenje vode dnevni horoskop novosađani vremenska prognoza novorođenčad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević horoskopski znaci Isključenje struje skupština grada novog sada Republički hidrometeorološki zavod horoskop bez struje jkp lisje klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja Elektrodistribucija Novi Sad sahrane novi sad isključenja struje servisne informacije novi sad betanija