ZDRAVLJE SRCA: Koliko sati dnevno bi trebalo da sedimo, spavamo, stojimo i vežbamo

ZDRAVLJE SRCA: Koliko sati dnevno bi trebalo da sedimo, spavamo, stojimo i vežbamo

Naučnici veruju da su otkrili koliko tačno vremena treba da provedemo sedeći, spavajući, stojeći i vežbajući svaki dan da bi naša srca bila zdrava.

Stručnjaci su godinama upozoravali da predugo stajanje na mestu povećava rizik od brojnih zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, dijabetes tipa 2, karcinom, pa čak i ranu smrt, prenosi N1.

Naučnici su ustanovili da treba da sedimo samo šest sati dnevno, dok bi trebalo da potrošimo nešto više od dva sata dnevno na energične vežbe, kao što je vežbanje u teretani ili brza šetnja.

Obavljanje kućnih poslova ili pripremanje večere, trebalo bi da traju još dva sata dnevno.

Oni smatraju i da je san osam sati i dvadeset minuta presudan.

Ljudi će iskusiti trajne prednosti ovih mera za zdravlje srca samo ako ih redovno rade – rekao je dr Kristijan Brekenridž, autor studije i stručnjak za fiziologiju vežbanja na Tehnološkom univerzitetu Svinburn u Melburnu.

On je istakao da manje vremena provedenog u sedenju i više vremena provedenog u stajanju, fizička aktivnost i san daju veliki podsticaj našem kardiometaboličkom zdravlju.

U ovoj studiji analizirani su podaci više od 2.300 volontera, prosečno starih 60 godina. Četvrtina njih imala je dijabetes tipa 2. 

Oni su pratili svoju aktivnost osam dana koristeći monitor za praćenje koji je brojao vreme koje je svaki učesnik proveo sedeći, stojeći i spavajući.

Sedalački način života je negativno povezano sa kardiometaboličkim zdravljem. Manje vremena provedenog u sedenju i više vremena provedenog u fizičkoj aktivnosti povezano je sa poboljšanim nivoima glukoze, insulinske osetljivosti, nivoa insulina, procenta masti i nivoa triacilglicerola – zaključeno je.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan