ZDRAVLJE: Vožnja bicikla može da ublaži anksioznost i depresiju

ZDRAVLJE: Vožnja bicikla može da ublaži anksioznost i depresiju

Osim mršavljenja i jačanja mišića, vožnja bicikla preporučuje se i kao dobar način prevencije srčanih oboljenja i za očuvanje mentalnog zdravlja.

Ukoliko želite da se rešite viška kilograma koje ste nakupili tokom zime, počnite da vozite bicikl.

Prosečna osoba, sa oko 60 kilograma telesne težine, za sat vremena okretanja pedala može da potroši i do 500 kalorija, a ona težine 80 kilograma čak 640 kalorija. Za veću potrošnju energije potrebno je pojačati intenzitet vožnje.

Zdravo srce i mozak

Istraživanja su pokazala da samo pola sata vožnje bicikla svakog dana smanjuje rizik od oboljevanja kardiovaskularnog sistema.

Kada je reč o mentalnom zdravlju, psihijatri upućuju da ova aktivnost ima moć da ublaži anksioznost i depresiju, jer biciklizam podstiče mozak da luči neurotransmiter dopamin koji direktno utiče na energiju, tačnije smanjuje osećaj umora i bezvoljnosti.

Puls

Ako su ciljevi vožnje bicikla bolja kondicija i eliminacija viška kilogreama, onda je potrebno da se vodi računa o intenzitetu aktivnosti. To se najbolje meri brojem otkucaja srca u minuti. Pogledajte tabelu godina života i broja otkucaja koje bi srce trebalo da "napumpa" tokom vožnje bicikla.

godine : broj otkucaja srca u minuti

20-29 :115-145
30-39 :110-140
40-49 :105-130
50-59 :100-125
60-69 : 95-115

Tempo

Idealno je da se bicikl vozi tri puta nedeljno, a u zavisnosti od minutaže postižu se određeni efekti. Deset minuta vožnje dnevno dovoljno je za poboljšanje mišićnog tonusa, cirkulacije i zdravlja zglobova, a ko želi da ubrza metabolizam i sagori masnoću, potrebno je da okreće pedale 50 minuta dnevno.

Najbolje vreme za vožnju je ujutro, pošto se tada najviše podstiče stvaranje vitamina D, koji vezuje kalcijum u kostima i tako sprečava osteoporozu.

Prvih pet minuta vožnje treba da bude zagrevanje laganom vožnjom, a i poslednjih pet minuta treba usporiti okretanje pedala.

Pokreće celo telo

Vožnja bicikla smatra se jednim od najučinkovitijih rekreativnih aktivnosti, jer aktivira sve mišićne grupe, pa uz redovnu vožnju, telo se vrlo brzo oblikuje i postaje fit. Upućeni tvrde da se već nakon dve do tri nedelje redovne vožnje postižu jačanje i zatezanje mišića nogu. Takođe, aktivni su i mišići donjeg dela leđa i trbušni mišići koji zadržavaju pravilan položaj tela na biciklu.

Oceni vest:
8
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan