Zdravstveni profil Grada: Srednjoškolci sve više piju

Zdravstveni profil Grada: Srednjoškolci sve više piju

Alkohol konzumira čak 87,6 odsto učenika prvih razreda novosadskih srednjih škola, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Po pet ili više pića u bar jednoj prilici tokom godinu dana popilo je njih 76,1 odsto, i to u nešto većem procentu mladići (79,8 odsto), nego devojke (72,2 odsto). Čak 38 odsto šesnaestogodišnjaka, i to 45 odsto mladića i 30,6 odsto devojaka, u poslednjih 30 dana bilo je bar u jednoj prilici kada su popili pet ili više alkoholnih pića, pokazuju podaci objavljeni u publikaciji "Zdravstveni profil Grada Novog Sada i Okvir gradskog plana za zdravlje".

Psiholog Aleksandar Šibul kaže da srednjoškolci imaju nizak nivo dopamina, te im treba više senzacija da bi doživeli radost.

- Oni uzimaju alkohol da bi bili zadovoljniji, srećniji, a nisu svesni posledica koje to može da ima. Dejstvo alkohola na mladi mozak je jako loše, jer se brzo razvija zavisnost. Prisutan je i socijalni momenat, jer je onaj ko ne pije "šonja", a onaj ko pije je "faca". Ko uzme sok "nije muško". Uticaj grupe je jak i deca ne mogu da se odupru. Zbog toga su skloniji konzumiranju, pa i stvaranju zavisnosti, kaže Šibul i napominje kako je jako važno edukovati mlade o opasnostima do kojih može da dovede konzumiranje alkohola.

Kod nas je zakonom regulisano da maloletnicima ne sme da se prodaje alkohol, ali Šibul smatra da se to u praksi ne poštuje, jer mladima u kafićima niko ne traži ličnu kartu i oni slobodno kupuju alkoholna pića.

Opšrinije o ovoj temi možete pročitati na sajtu Dnevnika.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan