ZDRAVSTVO: Svaki peti zaposleni nemedicinski radnik

ZDRAVSTVO: Svaki peti zaposleni nemedicinski radnik

Ukupno u sektoru zdravstva radi 118.000 osoba...

Od uvođenja zabrane zapošljavanja, više od 3.500 nemedicinskih radnika zaposleno je na neodređeno radno vreme, uprkos tome što zdravstvu trenutno nedostaje oko 3.500 lekara i više od 8.000 sestara, navodi Nova ekonomija a prenosi "Danas".

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", skoro svaka peta osoba sa platnog spiska zdravstvenih ustanova u Srbiji je nemedicinski radnik, dok u Evropskoj uniji tek svaki deseti zaposleni ne nosi beli mantil.

Od 118.000 zaposlenih u domaćem zdravstvu, 22.708 njih su nemedicinski radnici, a 2.361 su zdravstveni saradnici – psiholozi, defektolozi, socijalni radnici.

- Naša država kupuje socijalni mir time što zapošljava i čuva radna mesta administrativnih radnika u zdravstvu, a pacijente uskoro neće imati ko da leči. Svake godine iz naše zemlje odlazi 800 lekara i duplo više medicinskih sestara. Ako se ne odstrani taj ’tumor’ u vidu viška nemedicinskih radnika, zdravstvo se neće oporaviti – izjavio je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta (SLFS) Rade Panić.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan