Zelena patrola: Parku prirode "Jegrička" preti ekološka katastrofa (FOTO)

Zelena patrola: Parku prirode "Jegrička" preti ekološka katastrofa (FOTO)

Jutros je popustio bedem na više mesta kod Temerina zbog neispravnog prečistača otpadnih voda.

Kako javljaju iz Zelene patrole, prečistač otpadnih voda u Temerinu nije u funkciji već duži period. Nedavno je napravljena i treća laguna na četiri metra od kanala koji se uliva u reku Jegričku. Od jutros je na pomolu ekološka katastrofa jer  se zagađena voda i fekalije ulivaju u kanal i time ugrožavaju Park prirode "Jegrička".


Park prirode se nalazi u Bačkoj, gde dominiraju rečni, močvarni i barski biotopi. Predeo je obrastao trskom, hidrofilnim livadama i slatinama. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 70 metara. Klima je umereno kontinentalna, leta su duga i topla, a zime često oštre. Najvažniji rečni tok je Jegrička, čiji je deo na prostoru četiri opštine i štiti se zakonom zbog izuzetnih prirodnih odlika, navodi se u saopštenju Zelene patrole.

U oblasti zaštite prirode poslednjih desetak godina donet je veći broj Konvencija i Zakona. Ovi međunarodni dokumenti za cilj navode očuvanje biodiverziteta, održivo upravljanje vodama, zaštitu, poboljšanje i racionalno korišćenje površinskih i podzemnih voda, kontrolu upuštanja otpadnih voda, nutrijenata i zagađujućih materija.


Na području Parka prirode "Jegrička" uspostavljen je režim zaštite II i III stepena. Od ukupne površine zaštićenog područja koja iznosi 1.193,19 hektara, područje režima zaštite II stepena iznosi 257,09 hektara, ili 21,5 procenata zaštićene površine, dok režim zaštite III stepena iznosi 936,10 hektara, ili 78,5  odsto zaštićene površine.

KO JE ODGOVORAN ZA "JEGRIČKU": Upravljanje ovim Parkom prirode u skladu je sa Zakonom o zaštiti prirode, Odlukom o zaštiti PP "Jegrička" i drugim aktima koje po osnovu poverenog prava da vrši poslove Upravljača donosi JVP "Vode Vojvodine". U svojstvu upravljača, ovo javno preduzeće omogućuje sprovođenje propisanih režima zaštite i očuvanja prirodnog dobra, naučno-istraživačkih, ekološko-obrazovnih i informativno-propagandnih aktivnosti, donosi desetogodišnje planove upravljanja i godišnje programe zaštite i razvoja, akt o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi i obezbeđuje finansijska sredstva, podsećaju iz Zelene patrole.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Zoran Pobor

  pre 273 dana i 23 sata

  Moguće je rešiti ovaj problem izgradnjom jeftinijeg sistema prečišćavanja otpadnih voda hipertoničnom dehidracijom gde bi se isušeni ostatak lako istretirao kontinualnom biološkom razgradnjom - posebno kod fekalnih otpadnih voda.

  Oceni komentar:
  1
  0
 • Сава Страјнић

  pre 273 dana i 20 sati

  НЕМА БОЈАЗНИ ОД ЗАГАЂЕЊА ЈЕГРИЧКЕ !!! Све похвале управљачу ЈВП Воде Војводине, од јутрос на терену заједно са АП инспекцијом, брана се санира у току дана. Иначе то је преливно поље са пречишћеном водом а та пречишћена вода посебним каналом иде до Жабља где се улива у Јегричку. Та и таква вода није ни стигла до Јегричке.

  Oceni komentar:
  4
  0