"ZELENILO": Mini parkovi na više od 40 lokacija u NS, sadi se 5.200 sadnica, postavljaju staze i klupe (FOTO)

"ZELENILO": Mini parkovi na više od 40 lokacija u NS, sadi se 5.200 sadnica, postavljaju staze i klupe (FOTO)

Do kraja marta, više od 40 lokacija u Novom Sadu dobiće nove mini parkove, sa novim travnjacima, klupama, stazama za šetnju, i velikom brojem novog rastinja i drveća. Kvartovi se uređuju u sklopu akcije "Zeleni kvart za zeleni Novi Sad". 

Radnici JKP "Gradsko zelenilo" tokom prolećnih radova na održavanju i unapređenju novosadskog uličnog rastinja, posebnu pažnju posvećuju formiranju zelenih kvartova. U toku je akcija pretvaranja gradskih kvartova u zelene oaze. Građani su prošle godine preko javnog konkursa predlagali prostore u gradu koji se mogu pretvoriti u svojevrsne mini parkove. To je nastavak akcije koja je još 2012. pokrenuta na ideju gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, tokom koje smo uredili više desetina malih, kvartovskih parkova – kaže Miloš Egić direktor JKP "Gradsko zelenilo". 

Akcija traje do 31. marta, a samo do kraja februara biće zasađeno 1.960 stabljika žive ograde, 3.155 komada šiblja, 133 sadnice drveća. Obnoviće se 2.946 kvadratnih metara travnjaka i zasaditi još 1.500 kvadrata novog busenja. Biće postavljeno 298 metalnih stubića koji štite travnjake i zelene površine od nesavesnih vozača. U zelenim oazama do kraja februara će takođe biti postavljena 51 klupa.


Nakon završetka konkursa, jesenas su odabrane površine na kojima se uređuju kvartovski parkovi. Trenutno radnici "Zelenila" ozelenjavaju slobodne površine u mesnim zajednicama: 7. jul, Sava Kovačević, Bistrica, Žitni trg, Podbara, Dunav i Boško Buha. Primera radi, među poslovima koji su upravo završeni je sadnja drveća na Detelinari, u ulici Nadežde Petrović, u Mašinskoj školi. Uz nove sadnice četinara, zasađeno je 480 komada ukrasnog šiblja. Na Novom naselju, u mesnoj zajednici Bistrica, šiblje i živa ograda zasađeni su u ulicama Todora Toze Jovanovića, Dušana Danilovića, Stanoja Stanojevića, kao i na bulevarima Slobodana Jovanovića i Jovana Dučića. Pored ozelenjavanja kvartovskih površina, radnici "Zelenila" postavljaju staze od opeke.

–  Male urbane celine ili džepni parkovi čije uređenje predlažu sami građani, sem što predstavljaju važne ekološke celine, takođe su dragoceni primer građanskog aktivizma i primeri odlične saradnje gradskih institucija i preduzeća sa građanima. Od 2012. godine, uređen je veliki broj lokacija u mnogim kvartovima, a sada tome pristupamo uz učešće građana, nakon nove inicijative gradonačelnika Miloša Vučevića –  kaže Egić.  


Ovogodišnju akciju "Zeleni kvart za zeleni Novi Sad" finasira grad preko Gradske uprave za životnu sredinu. Građani koji najbolje poznaju krajeve grada u kojima žive i ubuduće će predlagati šta da činimo za njih. Na osnovu njihovih predloga trenutno se ozelenjava više od 40 lokacija.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Džoni

  pre 128 dana i 5 sati

  Predizborni ho-ruk, jednom u 10 godina. Džepni parkovi, jer se misteriozno površine namenjene parkovima pretvorile u zgradurine, a od "parka" ostale dve ljuljaške. Novi Sad NEMA nijedan veliki park, svaki s kraja na kraj prođeš za manje od 5 minuta i to gurajući se u gužvi.

  Oceni komentar:
  1
  7