"ZELENILO": Sačuvana gnezda na platanima na Futoškom putu

"ZELENILO": Sačuvana gnezda na platanima na Futoškom putu

Radnici JKP "Gradsko zelenilo" sačuvali su gnezda zaštićene vrste ptica gačac (Corvus frugilegus) koja se nalaze na drvoredu platana na Futoškom putu, kaže se u saopštenju ovog preduzeća.

JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad radi oblikovanje krošnji stabala u drvoredu platana na Futoškom putu, na osnovu mišljenja Instituta za nizijsko šumarstvo i zaštitu životne sredine.

Radnici su tokom rada, kako navode u dopisu, na pojedinim stablima uočili gnezda ptica. Stabla na kojima su uočena gnezda se nisu orezivala, kako bi se izbeglo da dođe do njihovog oštećenja.

Kako je oblikovanje krošnji u zimskom periodu važna aktivnost koja obezbeđuje podmlađivanje i produžavanje veka drveća, JKP "Zelenilo" se obratilo Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode radi smernica u vezi sa uočenim gnezdima ptica.

Nakon što smo od stučnjaka Zavoda dobili mišljenje da je reč o zaštićenoj vrsti gačac (Corvus frugilegus), obratili smo se Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, kako bismo dobili smernice na koji način da završimo započete radove na održavanju drvoreda na Futoškom putu. Do dobijanja odgovora od nadležnih stručnih službi, radovi na oblikovanju krošnji na kojima su uočena gnezda neće biti nastavljeni – ističu u saopštenju.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan