“Zelenilo” tri meseca krilo od Novosađana šta se desilo sa labudićima

“Zelenilo” tri meseca krilo od Novosađana šta se desilo sa labudićima

Povrede koje su na labudićima u Dunavskom parku primećene ovog vikenda stare su tri meseca i posledica su napada kornjača iz jezerceta na ove mladunce, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare koje je organizovalo “Gradsko zelenilo”. Od posledica napada kornjača uginula su, tada, dva mladunca čuvenih Ise i Bise.

Na naše pitanje zašto se o tome ćutalo tri meseca i zašto su Novosađanima ovo saopštili tek kada su na povrede životinja upozorili iz udruženja za zaštitu, iz "Zelenila" objašnjavaju da sa ovom informacijom nisu izašli u javnost jer su mislili da će se preostali labudići uspešno oporaviti i da neće ostati bez dela krila. 

- Problemi su se pojavili sa kalifornijskim kornjačama mesožderima koje su građani ubacili u jezero. Odneli smo labudiće kod uzgajivača Radovana Kokara, a u međuremenu smo ispraznili jezero, prebacili kornjače u zoološki vrt na Paliću, a ostavili smo barske koje nisu mesožderi. Apelujem na građane da ne hrane labudove, jer smo prilikom pražnjenja jezera u njemu našli igračke, novac, pa čak i kolica iz supermarketa - rekao je portparol “Zelenila” Ivan Nožinić.

Kako je objašnjeno, kada su povređeni labudići stigli kod uzgajivača jedan je odmah podlegao povredama, a drugi mesec dana kasnije. 

- Kornjače mesožderke koje su ubačene su proterale barske kornjače, a ranije su ubile jedno pače koje je bilo u jezeru. I radnik "Zelenila" je video kako ga kornača povlači pod vodu. Preostala dva labudića su se oporavila i nemaju zdravstvenih smetnji – objasnio je danas uzgajivač Radovan Kokar.

Okupljenim novinarima u Dunavskom parku danas se obratio i Milan Ružić, veterinar i član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. On je kritikovao nadležne što ranije nisu izašli sa ovim informacjama u javnost. Takođe, rekao je da sumnja u navode da su kornjače napale labudiće, i da misli da je u pitanju ljudski faktor.

 

- Male su šanse da su kornjače napale ptice, jer one napadaju samo sitnije životinje. Da se to desilo logično bi bilo da labudići imaju povrede na nogama, a ne na krilima koja su dosta više. Mislim da je u pitanju ljudski faktor, jer su povrede na gornjem delu tela -  objasnio je Ružić i apelovao na građane da se bolje ophode prema ovim životinjama, jer ih često hrane neadekatnom hranom. 

Na ove navode, uzgajivač Kokar je odgovorio da dok su labudići u vodi krila im nisu pored tela nego su opuštena, te su i bila dostupna kornjačama.

Ostaje i pitanje zašto iz “Gradskog zelenila” sa ovim objašnjenjem nisu izašli odmah u subotu kada se u medijima pojavilo upozorenje o povređenim labudićima, kao i zašto labudići nisu sklonjeni pre napada kornjača.

Inače, Dunavski park ima čuvarsku službu, ali, kako je rečeno danas, čuvar ima ograničena ovlašćenja. Može samo da opomene nekog i tek posle upozorenja može da zove policiju. Park nema video nadzor.

Oceni vest:
1
8

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan