Žena inficirana HIV-om nakon procesa transfuzije krvi

Žena inficirana HIV-om nakon procesa transfuzije krvi

Jedna žena sa područja Južnobačkog okruga zaražena je ove godine HIV-om pošto je prošla kroz proces transfuzije krvi, objavio je danas portal 021.rs.

Kako se navodi, poslednji put ovakav slučaj na teritoriji Vojvodine zabeležen je 1985. godine, kada su registrovani prvi slučajevi HIV infekcije u Pokrajini.

Kako piše 021.rs, do infekcije je došlo kada je pacijentkinja primila krv "dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca, koji prilikom dolaska na davanje krvi nije pokazivao rezultate zbog kojih bi privremeno ili trajno bio isključen iz ovog procesa".

Ovaj gradski portal navodi da je u obaveznom skrining testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija krv davatelja imala "nereaktivan rezultat", pa je upotrebljena za transfuziju.

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine su naveli da nije u pitanju propust zaposlenih, već takozvani "period prozora" od trenutka infekcije HIV-om, koji traje i do šest meseci i u kom je nemoguće utvrditi da li je osoba zaražena.

- Propusta u zdravstvenoj službi nije bilo, što je utvrđeno nakon sprovedenog epidemiološkog istraživanja ovog neželjenog događaja. Ni kod nas, ni u svetu, ne postoji takav test koji će u ovom periodu laboratorijski otkriti infekciju – naveli su portal 021 iz Instituta.

Nadležni iz Instituta su dodali da ukoliko prilikom popunjavanja upitnika pre svakog davanja krvi, dobrovoljni davalac ne navede da je imao rizičnu situaciju tokom koje se mogao inficirati, što u konkretnom slučaju nije bilo navedeno, krv se obrađuje i po potrebi izdaje za lečenje.

U Institutu su poručili da "ne postoji bojazan da neko od građana bude inficiran putem transfuzije krvi ovog dobrovoljnog davaoca".

- Zdravstveni radnici su obavestili davaoca o njegovoj infekciji, nakon što je utvrđeno da je pacijentkinja inficirana putem transfuzije – naveli su u Institutu za 021.rs.

Apelovali su na građane da koriste dovoljan broj zdravstvenih ustanova i testova koji su dostupni širom Vojvodine, gde tokom cele godine mogu besplatno i anonimno uraditi analize na HIV.

Opširnije ovde

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan