Žene više koriste mozak od muškaraca pa im treba više sna

Žene više koriste mozak od muškaraca pa im treba više sna

Pripadnice lepšeg pola obično rade više zadataka, pa shodno tome trebalo bi više i da spavaju.

Neobično istraživanje u kojem je učestvovalo 210 muškaraca i žena srednjih godina pokazalo je da je ženama potrebno više sna nego što treba muškarcima.

Ujedno, u ovoj studiji dokazano je da su žene zbog nedostatka sna pretrpele veće zdravstvene probleme, za razliku od jačeg pola.

"Otkrili smo da je loše spavanje kod žena snažno povezano sa visokim nivoom psihičkog bola i većim osećajem neprijateljstva, depresije i ljutnje. S druge strane, ti osećaji nisu bili povezani s istim stepenom poremećaja sna kod muškaraca", navode istraživači.

Džim Horn, vodeći britanski stručnjak za istraživanje o spavanju, otkrio je da je jedna od glavnih funkcija sna omogućavanje mozgu da se oporavi.

"Tokom dubokog sna korteks, deo mozga koji je između ostalog odgovoran za pamćenje, odvaja se od čula i na taj način se oporavlja. Što više koristite mozak tokom dana potrebna vam je veća količina sna za oporavak", naglasio je on.

On je dodao da žene obično rade više zadataka i zato više koriste mozak nego muškarci.

"To je razlog zašto one imaju veću potrebu za spavanjem", zaključio je i dodao da u proseku žene spavaju 20 minuta više od muškaraca.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan