"Žeželjev most" u punoj funkciji od 19. jula

"Žeželjev most" u punoj funkciji od 19. jula

U izgradnju mosta uloženo je 50 miliona evra, od čega je Evropska unija obezbedila 40 miliona. Preostala sredstva obezbedili su Pokrajina i Grad Novi Sad.

Novoizgrađeni most na Dunavu u Novom Sadu biće u punoj funkciji od 19. jula kada će preko njega krenuti i automobili – najavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, istakavši dobru saradnju sa Vladom i Ministarstvom saobraćaja Srbije, Gradom Novim Sadom, Železnicom Srbije i svim ostalim institucijama koje su bile uključene u realizaciju ovog velikog projekta.

Reč je o novom železničko-drumskom mostu izgrađenom na mestu mosta porušenog za vreme NATO agresije na našu zemlju pre 19 godina. Preko kapitalnog projekta na evropskom Koridoru 10, prvi vozovi prešli su krajem marta ove godine, a ovih dana završeni su radovi na pristupnim saobraćajnicama. Time su se stekli uslovi da prvi automobili preko mosta prođu narednog četvrtka.

Novi "Žeželj" ima dva železnička koloseka, dve drumske saobraćajne trake i dve biciklističko-pešačke staze.

GABARITI: Most je dugačak 474, a širok 31,5 metara. Za njegovih pet stubova ukupno je utrošeno oko 9.000 kubnih metara betona i 3.000 tona armature, a u njegova dva luka ugrađeno je još 11.000 tona čelika. Rasponi lukova iznose 219 i 177 metara.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan