Zimsko računanje vremena počinje u nedelju 28. oktobra

Zimsko računanje vremena počinje u nedelju 28. oktobra

Ovo bi moglo biti jedno od poslednjih pomeranja časovnika...

Direkcija za mere i dragocene metale saopštila je da se letnje računanje vremena završava u nedelju 28. oktobra u tri sata pomeranjem časovnika za jedan sat unazad.

To znači da ćemo časovnike sa tri da vratimo na dva sata.

Kako je pisao naš portal, Evropska komisija predložila je 12. septembra da se polugodišnje pomerenje sata ukine, a ukoliko taj predlog izglasaju Evropski parlament i Savet Evrope, sat će poslednji put biti pomeren najkasnije 31. marta 2019, odnosno 27. oktobra naredne godine.

To će važiti i za Srbiju, ukoliko Narodna skupština usvoji Zakon o računanju vremena koji je krajem avgusta predložila Vlada.

Prema predlogu EK, svaka članica EU bi do aprila 2019. godine trebalo da odluči da li će ostati u zimskom ili letnjem režimu računanju vremena.

Tako će poslednje obavezno pomeranje sata na letnje računanje biće u nedelju 31. marta 2019. godine, a članice koje žele da se vrate na zimsko računanje vremena poslednji put će časovnike pomerati u nedelju 27. oktobra 2019. godine.

Nakon tog datuma, polugodišnje promene više neće biti moguće, prenosi "Dnevnik".

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o računanju vremena zbog potrebe da se obezbedi jedinstveno računanje vremena u Srbiji usklađeno sa vremenom koje koriste evropske zemlje.

U Ministarstvu privrede je ranije rečeno da se usklađuju propisi sa zakonodavstvom EU, a u konkretnom slučaju u okviru Pregovaračkog poglavlja 1 u koje spada i važeća Direktiva EU o letnjem računanju vremena.

Od 4,6 milona Evropljana iz 28 zemalja članica EU, čak 84 odsto podržava ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena, pokazalo je istraživanje Evropske komisije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • nema deda mraza

  pre 92 dana i 10 sati

  kako ce poslednje pomeranje biti u martu kada je zimsko racunanje ono validno?

  Oceni komentar:
  0
  1
bebe bez vode servisne informacije novi sad novosađani javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija štrajk katastar Srbija novosadsko porodilište matičar elektrovojvodina bez struje Petrovaradin Republički hidrometeorološki zavod Vreme u Novom Sadu novorođenčad vremenska prognoza novi sad krađa jp putevi srbije Isključenje struje kovilj isključenje vode vremenska prognoza vladimir putin betanija đorđe balašević novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo big shopping centar isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija